Back to Basics / Grilovaná krkovice

11.05.2016

Dovolila bych si tipnout, že krkovice je nejčastějším grilovacím artiklem na českých roštech. Pro mě šlo ale vždy o obávaný kus masa. Snadno se vysuší a ztuhne. Poslední dobou ale volím tento recept a musím přiznat, že strach je pryč. Sice raději stále dávám při grilování pozor a bedlivě hlídám maso, když se ale nezapovídám a udržuju s masem dramatický oční kontakt, mám vyhráno!

Maso nejlépe den předem naložíme a to do směsi medu, dijonské hořčice (tady silně agituji za pravou dijonskou nebo domácí, mám ráda i předem namíchané směsi hořčice s medem, vždy ale stejně navrch med přidám) chilli, zázvoru a pomerančové šťávy. Dobrý je i ananasový džus, kterého stačí tři až pět lžic. Milovníci česneku se nemusí zapírat, není v tomto případě na škodu. Musím upozornit, že výsledek bude sladší, já ale masa do sladka mám moc ráda. Pokud byste se přesně takového scénáře obávali, uberte na medu, na zázvoru ale rozhodně nešetřete. Dodá masu společně s ovocnou šťávou exotický twist, stále ale v kombinaci s dijonskou hořčicí potěší i konzervativní české srdce. Pochopitelně ještě přikápneme olej.

IMG_0160 - kopie kopie
Při grilování maso potíráme zbylou marinádou. Nejprve dejte maso na místo největšího žáru a po dvou minutách obraťte. Když je zprudka opečené, přendejte ho na kraj, kde ho nechte min 15 minut. Já se trochu krve nebojím, naopak, ale záleží na vás. Déle než 20 minut bych ale maso netrápila.

IMG_0221
Nejraději ke grilovanému masu připravuji jednoduchý salát, například rukolu s červenou cibulí, pepřem, citronem a olivovým olejem. Navrch na grilu ohřátá pita a krásné nedělní poledne může začít!

IMG_0230-2

Nenechte si uniknout nové články