Bůček se švestkovou omáčkou

10.11.2015

 

Švestková omáčka jistě nikoho nepřekvapí. Teda až na moji mámu a možná i tu vaši… ale dnes patří již k takovým stálicím jako doplněk především k tučnějším masům nebo ke zvěřině. Ke grilovanému bůčku to byla jasná volba, která ještě umocnila kouzlo podzimního grilování. 


Co se povidel týče, máme zde několik proměnných. Zaprvé jde o druh povidel. Moje máma dělá hodně řídká a z těch se dá vytvořit krásná omáčka. Tentokrát jsme ale vařily z kupovaných hustých skoro až gelových, která nebývají vůbec kyselá, zato hodně sladká. Podle kvality a chuti si s nimi lze vyhrát a dochutit podle masa a celkového receptu.
 Já měla náladu na svoji klasiku: povidla+sojovka+chilli+badyán+hnědý cukr=VSL.

_MG_8543
Tenhle základ znám z receptu na maso „po čínsku“. At už si o tom myslíte cokoliv, zkuste si to a budete muset potvrdit, že neexistuje současně jednodušší a chutnější omáčka!

Po zkaramelizování červené cibule přisypeme cukr a počkáme minutku. Poté přihodíme chilli papričku a zázvor a opět promícháme. Přilijeme sojovou omáčku. Množství jednotlivých ingrediencí záleží na vlastní chuti a individuálních preferencí. Především zázvor a chilli jsou zde hybateli chuti. Po přidání sójové omáčky přivedeme k varu a přihodíme badyán. Tady bych byla opatrnější a nedoporučuju více než tři hvězdičky. Abyste pak neviděli hvězdičky při jídle.

_MG_8557

Pak už přichází čas na hvězdu receptu – na povidla. Podle hustoty zamícháme a vaříme do zhoustnutí, dochutíme a voila! Počkáme si už jen na ugrilovaný bůček. Mně se omáčka povedla hodně pálivá, tedy přesně, jak to máme s Janou rády. Rozhodla jsem se ji teda na poslední chvíli doplnit ještě pomerančem na talíři, abychom umocnili tu dálnou exotiku tzv. počínsku.

Mrk mrk.

_MG_8587

Nenechte si uniknout nové články