Bylinky dodávají grilovanému masu či zelenině úžasné aroma a lahodnou chuť. Bez nich se při grilování prostě neobejdete. Výběr je v současné době v supermarketech nebo třeba farmářských trzích široký. Záleží jen na vaší chuti. Můžeme je používat nejen do marinád, ale mají i spoustu dalších využití.
Před samotným grilováním si nejprve ujasněte, jestli použijete čerstvé nebo sušené bylinky. Ty čerstvé dodávají jídlu výraznější chuť a aroma. Bylinky můžeme rozdrtit v hmoždíři nebo nasekáme nožem. Sušené byliny jsou snadněji dostupné a můžeme se jimi předzásobit na celou sezónu. Přidáváme je rovnou do marinád a přeléváme je olejem. Ten pomůže a zvýrazní jejich chuť.
Česnek a jeho typické aroma zná každý. Věděli jste ale, že se skvěle hodí nejen na nakládání, ale že jej můžeme i grilovat? Stačí palice rozpůlit, mírně osolit, opepřit a zakápnout olejem. Pozvolna propečený česnek se hodí jako pikantní příloha ke všem pečeným masům.
Svazek bylinek, jako například oregáno, tymián nebo rozmarýn, můžete také použít k potírání masa. Tím získá krásnou vůni. Gurmáni mohou vytvořit z bylinek postýlku, která se skvěle hodí pro pomalu připravované maso. Nezapomeňte bylinky pořádně namočit, aby žár vydržely. To samé platí i pro rozmarýn, který můžete využít jako jehlici při grilování kuřecího nebo jehněčího masa. Jeho silné aroma můžete využít a jeho namočené stonky přidat přímo na uhlí. To dodá vašemu jídlu krásně jemnou vůni.
A pokud jste to s množstvím jídla při grilování přehnali, i tady můžete důvěřovat léčivé síle bylinek. Skvěle zabírá mátový či heřmánkový čaj, který vás z následků hodokvasu spolehlivě dostane. Bylinky mají mnoho využití. Dodají našemu jídlu charakteristickou chuť, která povýší grilování na neopakovatelný kulinářský zážitek.