Desatero přípravy steaku

16.05.2016

Stejně jako u každého vaření, má i příprava steaku své základní postupy. Nejde jen o to, jak maso propéct. Celý proces totiž začíná už dávno dávno předtím. Jak se tedy dopracovat k dokonalému steaku, po kterém se budete oblizovat až za ušima?

1. U grilu to začíná
Naprostým základem chutného steaku je kvalitní gril. Na výběr máte gril elektrický, plynový nebo gril na dřevěné uhlí. Je jen na vás, který si zvolíte. Rozhodně se zde ale nevyplatí šetřit. Více na zde.

2. Čištění

Čistota půl zdraví. Při grilování dvojnásob. Proto čistotu svého grilu rozhodně nepodceňujte. V ideálním případě je dobré očistit gril před i po grilování. Jak na to najdete zde.

3. Maso
Bez kvalitního masa neuděláte žádnou velkou slávu. Volit můžete mezi vepřovým, drůbežím a hovězím masem. Nespornou výhodou vepřového masa je šťavnatost díky vyššímu obsahu tuku. Záleží ale jen na vaší chuti a druhu masa, který preferujete.
Maso ale v žádném případě nenaklepávejte. 2 až 3 cm silné steaky jen jemně proklepejte klouby ruky. Další tipy zde.

shutterstock_233548150

4. Nakládání
Nakládání neboli marinování je nedílnou součástí každého grilování. Maso tak získá potřebnou šťavnatost a požadovanou chuť. Délka naložení se liší podle druhu masa, které zvolíte. Drůbežímu masu postačí pár hodin, hovězímu a vepřovému masu věnujte v ideálním případě celý den. Na českém trhu existuje velké množství marinád, nejlepší je ale domácí příprava, kdy do oleje přidáte libovolné koření, česnek, cibuli pivo, případně víno.

shutterstock_306835115

5. Před grilováním
Aspoň hodinu před samotným grilováním vyndejte z lednice předem připravené a naložené steaky. Je totiž dobré nechat maso dosáhnout pokojové teploty. Chuť se tak zintenzivní a samotná doba grilování se zkrátí.

6. Žhavení
V případě, že máte elektrický gril, stačí počkat, než se nažhaví. Pokud ale grilujete na grilu na dřevěné uhlí, je třeba začít se žhavením alespoň 20 minut předem, aby gril dosáhl žár požadované teploty.

7. Pomůcky
Při grilování můžete využít spoustu pomůcek, které vám práci velmi usnadní. Jsou jimi jehly, alobal, případně grilovací hliníkové tácky. Jehly využijete při přípravě nejrůznějších špízů. Do alobalu zase můžete zabalit brambory a zeleninu a nepřijdete tak o chutnou šťávu. V případě přípravy steaků si můžete pomoci hliníkovými tácky. Budete tak mít jistotu, že se vám maso nepřichytí na rošt a i samotné čištění tak bude mnohem snazší. Zabráníte i odkapávání šťávy a vzniku škodlivých látek.
Tip: Proti přichycení masa stačí potřít jehlu či rošt olejem nebo kůží ze špeku.

shutterstock_263044832

8. Grilování
Doba grilování steaků se liší podle druhu masa. U vepřového a drůbežího masa se nedoporučuje nepropečení ani středně propečení. Krvavé i narůžovělé maso vám může způsobit nemalé zdravotní komplikace. Krůtím steakům a prsům proto dopřejte aspoň 15 minut v žáru, vepřovým kotletám a steakům min 12 min. Vhodné není ani mytí masa. Raději použijte jen vlhkou utěrku a maso lehce otřete.
Nejdůležitějším pravidlem při samotném grilování je grilování v žáru, ne v ohni. Se solením masa počkej až na závěr. Dříve se upeče a navíc si ponechá více šťávy. Další tipy zde

Pozor! Do masa nikdy nepíchejte. Na otáčení vždy použijte kleště.

9. Omáčky
K masu můžete podávat libovolné dipy. Tady opět záleží jen na vaší chuti. Na českém trhu existuje široká nabídla nejrůznějších omáček. Vybírat můžete z pikantních, sladkokyselých, ovocných až po jemné smetanové. Pokud ale máte chvíli času, můžete si vytvořit vlastní dipy. Pár nápadů najdete zde

10. Podávání a přílohy
Steak nechte po sundání z grilu alespoň 5 minut na teplém místě tzv. oddechnout. Teprve poté servírujte.

 

Nenechte si uniknout nové články