Zajisté nám potvrdíte, že grilování je radost, ke které se s nástupem léta všichni natěšeně vracíte. To se ale nedá rozhodně říct o následném a potřebném čištění grilu. Při čištění nejde pouze o to, abyste si náhodou neutrhli ostudu před vaší grilovací partičkou. Dobře vyčištěný gril znamená i dobře a hlavně zdravě upravené maso. Ani Grillzóna bohužel nedokáže udělat čištění grilu zábavnější než samotnou grilovačku, avšak dneska vám poradí, jak mít gril vyčištěný rychle a zároveň péči o gril neodfláknout.
1. Mechanické čištění mřížky
I s nejlepšími přípravky na čistění grilů se nevyhnete mechanickému očištění grilu, abyste se zbavili napečených a spálených zbytků z předchozího grilování. Ty by mohly zhoršit kvalitu a nezávadnost vašeho dalšího kulinářského veledíla.
Nejlépe se toto očištění provádí přímo po grilování, případně před dalším grilováním, když je gril rozpálený a špína se lépe pouští. Ideálním pomocníkem jsou ocelové kartáče a špachtle, kterými odstraníte to nejhorší znečištění. Nebojte se přitlačit a gril pořádně vydrhnout.
2. Použijte čistící prostředek
Gril nechte lehce vychladnout a na mechanicky očištěný gril nastříkejte PE-PO čistič grilů, který pomáhá zbavit mřížku mastnoty, usazených zbytků a usazenin kouře. Nechte chvíli působit a znovu očistěte kartáčem do čista. Nepoužívejte na čištění grilu jiné přípravky než přímo určené přípravky pro čištění grilů, abyste předešli poškození grilovací mřížky.
3. Opláchněte vlažnou vodou
Na závěr opláchněte gril vlažnou vodou pomocí houbičky nebo textilního hadříku. Nepoužívejte papírové utěrky, zanechávají na grilu chloupky.
Pokud vás však přemohla klasická “pojídelní únava” a na nějaké čištění nemáte ani pomyšlení, možná vás napadá otázka: nedá se si tento proces alespoň trochu usnadnit? Dá. Zkuste příště na grilování použít alobalové misky. Elegantní řešení, které ušetří váš gril od mastnoty a připečených kousků steaku.