Nejste spokojeni s kvalitou uzených výrobků, které jso uběžně k dostání v supermarketech? Vyrobte si vlastní! Příprava není složitá, stačí mít dostatek dobrého masa, udírnu a trochu trpělivosti. A s naším jednooduchým návodem to bude hračka. Stačí mít šikovné ruce a pár pomocníků.
Vybrané maso nakrájíme na malé kousky. Použít můžeme hovězí přední nebo zadní, zvěřinu nebo vepřové. Pozor si musím dávat na vyvážený poměr tučného a libového masa, aby nám klobásky držely pěkně pohromadě. Maso pokrájíme na kousky, nasolíme a necháme pár dní proležet.
Maso namelte najemno a postupně do něj přimíchávejte vodu. Díky ní se utvoří mazlavá masová směs, která je hlavní náplní klobásek.
Nesmíte zapomenout směs pořádně ochutit. Mezi nejdůležitější koření patří červená paprika, pepř, drcený kmín a česnek. Nejlépe český, pikantní a s plnou chutí.
Pomleté maso přidáme do plničky. Připravíme si očišťená střívka, do kterých budeme tlačit připravenou směs. Ty před použitím namočíme.
Střívka stále plníme a otáčením tvoříme jednotlivé nožičky klobás, které by měly být stejně dlouhé.
Mezitím pořádně prohřejte udírnu. Skvěle se na to hodí grilovací brikety, které vydrží dlouho žhavé. V udírně udržujte teplotu okolo 80 stupňů a udíme šest hodin.