Domácí klobásky – snadno a rychle

24.06.2015

Nejste spokojeni s kvalitou uzených výrobků, které jso uběžně k dostání v supermarketech? Vyrobte si vlastní! Příprava není složitá, stačí mít dostatek dobrého masa, udírnu a trochu trpělivosti. A s naším jednooduchým návodem to bude hračka. Stačí mít šikovné ruce a pár pomocníků.

1W6A3845Vybrané maso nakrájíme na malé kousky. Použít můžeme hovězí přední nebo zadní, zvěřinu nebo vepřové. Pozor si musím dávat na vyvážený poměr tučného a libového masa, aby nám klobásky držely pěkně pohromadě. Maso pokrájíme na kousky, nasolíme a necháme pár dní proležet.

1W6A3581Maso namelte najemno a postupně do něj přimíchávejte vodu. Díky ní se utvoří mazlavá masová směs, která je hlavní náplní klobásek.

1W6A3656Nesmíte zapomenout směs pořádně ochutit. Mezi nejdůležitější koření patří červená paprika, pepř, drcený kmín a česnek. Nejlépe český, pikantní a s plnou chutí.

1W6A3721Pomleté maso přidáme do plničky. Připravíme si očišťená střívka, do kterých budeme tlačit připravenou směs. Ty před použitím namočíme.

1W6A3758Střívka stále plníme a otáčením tvoříme jednotlivé nožičky klobás, které by měly být stejně dlouhé.

1W6A3824Mezitím pořádně prohřejte udírnu. Skvěle se na to hodí grilovací brikety, které vydrží dlouho žhavé. V udírně udržujte teplotu okolo 80 stupňů a udíme šest hodin.

1W6A3850

Nenechte si uniknout nové články