Domácí marinády na gril

22.05.2017

Grilovací sezóna je zahájena a vy se už můžete těšit na příjemné chvíle strávené venku na zahrádce, kde můžete zakousnout něco dobrého. A jak už to při vaření bývá, nejlepší je si všechno připravit vlastnoručně. Jinak tomu není ani u marinád na maso, kterým se bude Grillzóna tentokrát věnovat. Dnes se zaměří na 4 jednoduché marinády, se kterými letošní sezónu zabodujete.

 

Sweet chilli marináda

Ingredience:

  • 2 stroužky česneku
  • 2 malé lžičky nasekaného čerstvého zázvoru
  • 100 ml sladké chilli omáčky
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • chilli papričky
  • 1 lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje
  • 2 lžíce kečupu

shutterstock_522658831

Nasekaný česnek a zázvor pečlivě promíchejte metlou s ostatními ingrediencemi a do takto připravené marinádo si naložte maso. Množství chilli papriček si upravte podle chuti nebo je úplně vynechte.

Tato marináda výborně vynikne na kuřecích křidélkách, ale hodí se také k vepřovému masu či krevetám. Hotové maso doporučujeme podávat s jogurtovou či bylinkovou omáčkou.

 

Koprová marináda na ryby

Ingredience:

  • 150 ml slunečnicového nebo olivového oleje
  • 50 ml citronové šťávy
  • nasekaná petrželová nať
  • bílý pepř
  • čerstvý kopr
  • sůl

shutterstock_589049216

Čerstvý kopr si nasekejte na malé kousky a všechny ingredience smíchejte dohromady. Rybu naložte alespoň na 1 hodinu a poté grilujte.

Doporučujeme marinádu použít na úpravu lososa, pstruha či jiné mořské ryby.

Pivní marináda

Ingredience:

  • 40g hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml tmavého piva
  • drcený barevný pepř
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu

Ingredience pečlivě rozmíchejte a nakonec přilijte pivo. Maso naložte alespoň na 12 hodin. Tato marináda se zavděčí všem milovníkům piva, protože se hodí ke všem druhům masa.

 

Česnekovo-bylinková marináda

Ingredience:

  • 3 stroužky česneku
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • čerstvě nadrcený barevný pepř
  • 1/2 malé lžičky rozmarýnu
  • 1/2 malé lžičky majoránky
  • 1/2 malé lžičky bazalky
  • petrželová nať
  • 5 lžic olivového oleje

Stroužky česneku si prolisujte a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Koření můžete použít sušené či čerstvé. Obecně ale platí, že čerstvé bylinky dodají jídlu výraznější aroma. Hotovou marinádu naneste na maso (výborná je v kombinaci s kuřecím či rybami) či zeleninu (vyzkoušejte brambory, lilky nebo kukuřici).

shutterstock_482253280

Nenechte si uniknout nové články