Bůček na asijský způsob voní exotickým kořením a oblíbenými omáčkami. Musí se dobře uležet, aby všechny chutě prostoupily masem. Měl by být trochu pikantní, ale zároveň jemný. Můžete ho skvěle kombinovat s pečivem, rýžovými nudlemi, ale i salátem.
- 800 g bůčku – bez kůže a kosti
- 4 jarní cibulky i se zelenými stonky
- 5 stroužků česneku
- palec zázvoru
- 1 stéblo citronové trávy
- šťáva z ½ citronu
- 3 lžičky koření pěti vůní
- 3 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce rýžového oleje
- 1 lžíce omáčky sriracha
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- čerstvě mletý pepř
Bůček si nejprve vložte na tři hodinky do mrazáku. Bude se vám tak lépe krájet. Použijte ostrý nůž a nakrájejte bůček na velice tenké plátky.
Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, zázvor a česnek nasekejte nadrobno, stejně tak citronovou trávu. Dejte do misky. V hrnci zahřejte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Nespalte! Sundejte z plotny a přilijte sojovou omáčku i rybí omáčku, chilli omáčku sriracha, rýžový olej a citronovou šťávu. Ještě chvíli zahřívejte na plotně, na mírnou teplotu, dokud se všechny složky nespojí.
Přidejte nakrájené suroviny, čerstvě mletý pepř a koření. Do této marinády naložte tenké plátky bůčku. Promíchejte, aby byly opravdu dokonale obalené.
Nechejte 24 hodin v lednici.
Poté rozpalte gril a dokřupava ugrilujte.
S čím asijský bůček podávat? Bývá to často s rýžovými nudlemi, sladkokyselou omáčkou a bylinkami. My jsme zvolili méně tradiční doplňky – listový salát a oblíbenou chlebovou placku. Bůček můžete dát také do burgerů.