Grilovaný asijský kapr s tuřínovým salátem

19.12.2016

Ingredience na kapra:

  • 1 celý kapr (spíš menší) – rozdělený na jednotlivé porce
  • sůl a pepř
  • sezamové semínko
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 4 lžíce rybí omáčky

Ingredience na salát:

  • 500 g tuřínu
  • 2 řapíky celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 červené cibule
  • 2 mrkve
  • slunečnicový oleje
  • sůl a pepř
  • sezamové semínko

dsc_0691

Porce kapra omyjte, osušte. Česnek a zázvor nastrouhejte najemno. Porce kapra ze všech stran osolte a opepřete. Pomažte směsí zázvoru a česneku. Zalijte sojovou omáčkou, kterou jste předtím smíchali s omáčkou rybí. Povrch posypejte sezamovým semínkem a nechejte 24 hodin marinovat.

dsc_0699

Grilujte na rozpáleném grilu, dokud není ryba hotová. Záleží na velikosti a síle kousků. Většinou stačí okolo 6 – 7 minut z každé strany.

Připravte si teplý tuřínový salát – tuřín oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 1 – 2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky. Celer nakrájejte na kousky.

Ve velké pánvi si rozehřejte oleje. Osmahněte na něm červenou cibuli. Po pěti minutách přidejte tuřínové kostky. Ochuťte solí a pepřem. Opékejte, dokud kostky tuřínu nezměknout. Dochuťte česnekem a přidejte mrkev, kterou jste za pomoci škrabky na zeleninu naloupali na tenké plátky.

Posypejte sezamovým semínkem. Kdo má rád ostřejší chutě, může přidat i špetku chilli.

dsc_0715

Salát podávejte teplý, spolu s grilovaným kaprem.

Nenechte si uniknout nové články