Halloumi sýr s melounem a balsamikovou redukcí

05.06.2015

Někdy je fajn mít věci v životě jednoduché. Představte si, že jste zamilovaní do krásného kluka a vše je super. Nedá vám to a snažíte se to ve své hlavě neustále kazit komplikacemi, protože neumíte a vlastně se bojíte mít věci v životě přímočaré? Tak tenhle recept je přesně to, co byste si v hlavě měli uvařit a přestat řešit…ehm…hlouposti. Zkuste si vsugerovat, že někdy stačí jeden sýr, jedno ovoce a jeden ocet a můžete být docela dlouho bezstarostně happy. Deal?

1W6A2601

Sýr Halloumi je pro mnohé v Čechách možná neznámý, ale ve východním středomoří patří k sýrovým superstar. Často si ho můžete dát nakládaný nebo právě tepelně upravený, jelikož se teplem neroztéká. Sám o sobě má gumovější texturu, a pokud byste v něm hledali fetu, budete zklamaní. Kromě arabských a tureckých obchodů ho můžete koupit v Praze v Marks&Spencer. Žlutý meloun najdete dnes v každém supermarketu. Co se balsamikové redukce týče, tak Yotam Ottolenghi, můj milovaný šéfkuchař, radí na tyhle redukce kupovat spíš levnější ocet a neplýtvat na ně nějakou drahou octovou fajnovkou.

1W6A2644

Sýr můžeme marinovat v olivovém oleji s bylinkami. Doporučuji mátu, ale ne peprmintovou. Poté ho ogrilujeme, až má na sobě krásnou opeklou mřížku. Mezitím si můžeme v rendlíku připravit balsamikovou redukci, která spočívá v pouhém svaření octu. Je zapotřebí ho neustále míchat a „vychytat“ moment, kdy je z něj již sirup. Pak ho musíme rychle odstavit, jiank se z něj stane olepená nepoužitelná hmota. Nalijeme ho přímo na sýr a servírujeme s melounem. Za mě je pečivo netřeba. Jako lehký letní oběd nebo večeře funguje skvěle. Jako předkrm na fancy grilovací akci jen zazáříte. A věci v hlavě i na talíři máte krásně srovnané!

1W6A2649

Nenechte si uniknout nové články