Září klepe na dveře a s nimi i houbařská sezóna. Kromě klasických houbových receptů jako je smaženice nebo kulajda ale můžete své lesní úlovky upotřebit i na grilu.
Jaké houby?
I když na grilu můžete připravit takřka všechny jedlé houby, tak některé z nich jsou pro tuto přípravu prostě ideální. Mezi ně patří žampiony, hříbky, křemenáče, nebo portobello.
Než začnete s grilováním, je důležité, abyste nezapomněli na několik zásad. Houby by měly být tužší a nepříliš vodnaté. Měly by také být správně očištěné a zbavené noh.
Jak na to?
Na houby si připravíme olivový olej dochucený směsí koření vlastního výběru. Jako směs můžete použít pepř, citronovou šťávu, ale také kmín nebo česnekový prášek. Houby solíme až těsně před servírováním. Houby nejprve položíme na rozpálený gril a poté je potřeme marinádou.
Pokud chcete zvýraznit chuť marinády, můžete do ní houby naložit na hodinu až dvě.

Na co si dát pozor?
- Myslete na to, že při grilování se houby mohou zmenšit až na polovinu své původní velikosti. Proto vybíráme méně vodnaté houby. Často se může stát, že se houby při grilování zcvrknou a propadnou mřížkou.
- Houby loupat nemusíme, nicméně do větších kusů můžeme udělat zářezy tak, aby při grilování proniklo teplo do středu.
- Ideální čas grilování je někde mezi 5 a 8 minutami, podle toho, jak je grilovaná houba velká.
Není lepší způsob jak oslavit konec léta než společnou grilovačkou s rodinou nebo přáteli. Využijte proto těch pár posledních teplých víkendů a vytáhněte gril.