Léto je čas táboráků a grilování, ale také sucha a někdy i nepříjemných pokut od hasičů. Mezi lidmi panuje mnoho polopravd ohledně otevřeného ohně, zákazů, povolení a limitů. Přečtěte si pár rád, abyste se nespálili a užili si léto u ohně, jak se patří.
Kde zjistit stav nebezpečí?
První krok je vždy zjistit, zda platí zákaz nebo ne. Vše se dozvíte na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu nebo příslušného kraje. Zde se vždy dočtete aktuální situaci a dobu vyhlášení. A pozor, zákazy trvají do odvolání. Nenechte se proto zmást –jeden malý deštík neznamená automaticky, že ohrožení odpadá.
Na co se vztahuje zákaz?
Lidé si často vykládají, že zákaz otevřeného ohně se týká pouze táboráků. Zákaz se ale týká i grilu. I když nedochází ke kontaktu se zemí, odlétávajcí jiskry mohou snadno způsobit požár. Dbejte tedy těchto pravidel, kde nesmíte oheň rozdělávat:
- v lese a jeho okolí do vzdálenosti 50 m
- v blízkosti stohů a polí
- všude tam, kde je souvislá rostlinná pokrývka umožňující šíření požáru (tedy i lán suché trávy)
Jak na rozdělání?
Pokud najdete vhodné a bezpečné místo, stále platí několik zásadních pravidel:
- ohniště je třeba oddělit od hořlavých látek a zamezit jeho šíření
- oheň smí rozdělávat jen osoba starší 18 let a nesmí oheň nikdy nechat bez dozoru
- po úspěšném opékání je nutné oheň uhasit vodou nebo zasypat zeminou a počkat na vychladnutí
Věříme, že i přes komplikované počasí si najdete svou chvilku s PE-PO u ohně a užijete si příjemný letní večer. Pro jeho zpestření doporučujeme projít i recepty, kterých je naše PEPO Grilzóna plná. Tak opékání zdar a dobrou chuť!