Sluníčko už vesele vykukuje, teplota roste, dny se prodlužují, tráva už se zelená, a to znamená jediné. Jaro je tu a nejen kalendářně.
Jednou z nejoblíbenějších variant, jak si ho užít, je setkávání se s rodinou či přáteli. Možností je spousta. Můžete společně vyrazit do přírody, na koncert, výstavu, zajet si na výlet, nebo se jen projít po okolí. Proč ale nespojit příjemné s ještě příjemnějším? Skvělým řešením je zahradní party, na které můžete svou návštěvu pohostit něčím dobrým, příjemně si popovídat, a to vše na čerstvém vzduchu. Pokud nemáte zahradu, nemusíte smutnit. Skvělou grilovačku si totiž můžete užít i na svém balkóně. Stačí jen zvolit správný gril.
Na českém trhu najdete velké množství nejrůznějších grilů, které jsou vhodné jak na zahradu, tak i pro použití přímo ve vaší kuchyni. Nyní je navíc ideální doba pro pořízení nového grilu, než se začne jejich cena s letními měsíci zvedat. Ty nejzákladnější si právě dnes představíme, tedy plynové, elektrické a grily na dřevěné uhlí.
Plynové grily
Tento typ grilů, který pracuje s propan-butanem, je určen výhradně k venkovnímu použití. Jeho velkou výhodou je bezpečnost, snadná obsluha i údržba, minimum přepáleného tuku a kouře a rychlost zprovoznění. Nespornou výhodou je i rovnoměrná teplota po celé ploše grilovacího roštu. Samotné ovládací knoflíky vám usnadní v regulaci samotného výkonu.
Plynové grily můžete zakoupit v nejrůznějších velikostech se třemi a více hořáky a snadno přepravovat.
TIP:
Plynové grily si pořizujte v České republice. S jistotou tak budou splňovat parametry regulátoru tlaku, které jsou u nás doporučené.
Typy plynových grilů:
- lávové grily
- grily s RBS technologií
- kontaktní grily
Elektrické grily
Dalším, velmi úsporným řešením, jsou elektrické grily. Ty fungují na principu nahřívání teflonové desky, ve které je zabudovaná spirála pro ohřev. Jejich největší výhodou je velmi rychlé zahřátí, snadná obsluha a přesné nastavení požadované teploty.
Díky absenci ohně zároveň nevznikají žádné jedovaté zplodiny, což ocení milovníci zdravého životního stylu. Navíc jsou tyto grily vhodné i pro grilování v chladnějších dnech, v uzavřených prostorách či na balkóně.
Jedinou nevýhodou je absence pravého ohně a nutnost vyhledání prostoru s elektrickým přívodem.
Grily na dřevěné uhlí
Stará dobrá klasika, kterou zná snad každý z nás, připomíná opékání na otevřeném ohni. Nízká pořizovaní cena grilu i samotného uhlí je jedním z největších lákadel. Nevýhodou těchto grilů je nerovnoměrné rozmístění ohně, zdlouhavější rozehřívání a nutnost alespoň minimální praxe.
Každý majitel musí umět rozpoznat teplotu, kdy je vhodné maso umístit na gril tak, aby se nepřipékalo k roštu. V tomto případě odkapává tuk přímo na uhlí, čemuž můžete snadno zabránit položením masa na hliníkový tácek.