Přichází topná sezóna a s ní i starosti o to, jak se na ni připravit a čím vlastně topit. Proto jsme se rozhodli dnešní grilzónu věnovat právě tomuto tématu.
Proč právě dřevo?
Samozřejmě, mnoho z nás topí plynem a vlastně kolikrát nemáme na výběr. Ale co když máme? Nebo co když topíme dřevem pouze na chatě? Dřevo je v těchto případech mnohem lepší volbou. Nejenom, že je výroba tepla topným dřevem levnější, ale je hlavně také ekologičtější. Navíc hořením dřeva vzniká minimum odpadu, který navíc můžeme použít jako efektivní hnojivo na našich zahrádkách. Prostě dvě mouchy jednou ranou…

Vyschlé hoří nejlépe
I když možná venku chodíte zachumláni do zimní bundy, tak to neznamená, že je pozdě na to začít s přípravou dřeva na skutečnou zimu. I když je pravda, že je nejlepší začít co nejdříve, tak je důležité hlavně dodžet několik zásad:
- Dřevo štípejte ještě z čerstvě poražených stromů, půjde vám to mnohem lépe
- Čím dříve začnete, tím lépe. Dřevo se hůř zpracovává, pokud je proschlé
- Dřevo skladujte dále od svého domova, nikdy např. u zdi domu.

Na přípravě dřeva na zimu opravdu není nic složitého. Není dobré však proces podcenit. V tu chvíli se pak už není čeho obávat, až uhodí mrazy. Stačí mít po ruce trochu PE-PO pevného podpalovače a do pár minut máte plápolající oheň. A pokud máte krb, tak už stačí jen sáhnout po nějaké kvalitní knížce, dece a idylický zimní večer je před vámi.