S Danielou máme ke kuřecímu masu docela ambivalentní vztah. U mě je to hlavně tím, že mě maminka neustále kuřetem krmila, a tak mám kuře spojený s těma divnýma vodovýma kuřecíma prsíčkama z vaničky ze supermarketu bez chutě a zápachu.
Ale kuřecí může být vážně dobrý, fakt. Obzvlášť pak právě na grilu. Rozhodně nešlápnete vedle s kuřecím z biochovu. Máme vyzkoušeno, že je rozhodně lepší do kuřete vrazit trošku víc. Chuťově vám to vrátí. Biokuřátka nejsou napíchaný vodou a mají chuť, takže ve finále nepotřebují skoro nic. Gril a sůl a pepř je dostatečně vychutí.
Jasně, že nejlepší jsou prsní řízky, ale kousky na špízy uděláte i z dalších kuřecích částí. Pokud nebudete líní a koupíte si například kuře v celku. To se vyplatí se i finančně.
My jsme byly trošku líný a vzaly jsme si právě ty prsíčka a pokrájely je na kousky. Chtěly jsme původně dělat špízy, ale zjistily jsme, že nemáme špízový jehly (no to jsme celý my). Ale ani to vás přece nezastaví (nás nezastavilo). Kuřecí kousky se přece dají poklást jen tak přímo na gril. Ideální je před tím chviličku v lednici nechat uležet v olivovém oleji, soli a pepři (prosím čerstvě namletý). Grilují se pak na mřížce zhruba 10-15 minut, přiklápěcí gril klidně na pár minut přiklopte, ale nezapomínejte kuřátka otočit!
A teď přichází twist – můj životní challenge par exellence- arašídová omáčka Satay.
Satay omáčka umí být záludná. O tom jsem se samozřejmě už přesvědčila, když se mi poprvé zdrcla. Bum. Je to trochu jako pečení chleba a kynutí kvásku, trošku mysterium. I přes přesné poměry a postup vám prostě občas bohové nemusí být nakloněni.
Základ týhle božský omáčky je kokosový mléko a arašídový máslo (jemné, doporučuju to nejpřírodnější s minimálním přídavkem cukru a palmovýho oleje). Základní poměr, se kterým jsem zvyklá pracovat, je 140 g arašídového másla a 170 g kokosového mléka. Obě ingredience pomalu na středním plameni vaříme a mícháme. Opravdu pomalu a opravdu pečlivě. Obě hmoty se pomalu spojí. Výsledek pak už stačí jen dochutit nasekanou čerstvou chilli papričkou a limetovou šťávou – žádná sůl, žádný pepř.
Je to fantazie (tedy aspoň pro nás všechny, kdo milujeme jak kokosové mléko tak burákový máslo) a dá se použít nejen ke grilovanému kuřecímu, ale například i k rybám nebo letním závitkům. To je nečekaný twist, co?