Kuřecí steak s houbovou omáčkou

08.08.2016

Protože je sezona všech houbařů, bylo by škoda nepřipravit si na grilu něco houbového. Já mám třeba ráda smetanovou houbovou omáčku, která výborně doladí grilované maso. Ať je to hovězí steak, vepřová panenka nebo kuřecí plátky, jako v dnešním receptu.

Suroviny:

  • 4 kuřecí prsíčka
  • sůl a růžový pepř
  • olivový olej
  • čerstvý tymián
  • 2 stroužky česneku

Na omáčku:

  • 200 g čerstvě nasbíraných hub (lesní směs je ideál)
  • 2 šalotky
  • kousek másla
  • sůl a růžový pepř
  • špetka kmínu
  • čerstvý tymián
  • 250 ml smetany ke šlehání

DSC_8415

Kuřecí prsíčka si nechejte alespoň pár hodin marinovat a to ve směsi olivového oleje, soli, růžového pepře, čerstvého tymiánu a česneku nakrájeného na tenké plátky.

DSC_8417

Houbovou omáčku připravíte velice snadno. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Šalotku nakrájejte najemno. Rozehřejte pánvičku. Dejte do ní kousek másla, na které dejte osmahnout šalotku. Po pěti minutách přidejte houby. Osolte a ochuťte pepřem a kmínem. V případě potřeby podlijte trochou vody a tepelně zpracujte po dobu asi 10 minut.

DSC_8420

Přidejte smetanu, čerstvý tymián a nechejte probublávat dalších 10 minut. Zdá se vám omáčka moc řídká? Na chvíli zvyšte teplotu a nechejte vyvařit trochu tekutin.

DSC_8430

Naložené maso ugrilujte. Omáčku podávejte teplou, ke grilovanému masu.

Nenechte si uniknout nové články