Protože je sezona všech houbařů, bylo by škoda nepřipravit si na grilu něco houbového. Já mám třeba ráda smetanovou houbovou omáčku, která výborně doladí grilované maso. Ať je to hovězí steak, vepřová panenka nebo kuřecí plátky, jako v dnešním receptu.
Suroviny:
- 4 kuřecí prsíčka
- sůl a růžový pepř
- olivový olej
- čerstvý tymián
- 2 stroužky česneku
Na omáčku:
- 200 g čerstvě nasbíraných hub (lesní směs je ideál)
- 2 šalotky
- kousek másla
- sůl a růžový pepř
- špetka kmínu
- čerstvý tymián
- 250 ml smetany ke šlehání
Kuřecí prsíčka si nechejte alespoň pár hodin marinovat a to ve směsi olivového oleje, soli, růžového pepře, čerstvého tymiánu a česneku nakrájeného na tenké plátky.
Houbovou omáčku připravíte velice snadno. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Šalotku nakrájejte najemno. Rozehřejte pánvičku. Dejte do ní kousek másla, na které dejte osmahnout šalotku. Po pěti minutách přidejte houby. Osolte a ochuťte pepřem a kmínem. V případě potřeby podlijte trochou vody a tepelně zpracujte po dobu asi 10 minut.
Přidejte smetanu, čerstvý tymián a nechejte probublávat dalších 10 minut. Zdá se vám omáčka moc řídká? Na chvíli zvyšte teplotu a nechejte vyvařit trochu tekutin.
Naložené maso ugrilujte. Omáčku podávejte teplou, ke grilovanému masu.