Nákupem kvalitních nožů to nekončí. Pokud chceme, aby nám vydržely co nejdéle, musíme je i čas od času brousit. Tupé nože v kuchyni nám udělají mnohem více škody než užitku. Pokud nechcete utrácet peníze a svěřit broušení všech nožů ve vaší kuchyni profesionálům, naučte se to sami. My vám rychle a v bodech ukážeme, jak na to. Nebojte, není to tak složité.
- Nenechte si nože nikdy úplně ztupit. Nenechávejte broušení na poslední chvíli, když nerozkrojíte ani rajče. Je mnohem jednodušší nůž brousit pravidelně. Nebudete mít pak tolik práce a samotné broušení vám půjde rychleji.
- K domácímu broušení si pořiďte nejlépe syntetické keramické nebo diamantové brousky. Všechny tyto kameny musí být vlhčeny vodou nebo třeba olejem, aby nedocházelo k ucpávání pórů kamene ocelovým prachem.
- Samotné broušení má dvě základní fáze. Nejprve nahrubo obnovíme linii ostří. Poté jemnějším brouskem upravíme ostří nože do hladka. Pro nejostřejší nabroušení je potřeba dvou brusných kamenů s rozdílnou hrubostí.
- Brousíme většinou proti ostří a používáme brousek, který je dostatečně velký.
- Dodržujte stejný úhel, a to z každé strany podle toho, k jakým účelům budete nůž používat. Ten správný úhel musíte během broušení vyzkoušet.
- Nesmíte ale zapomínat na to, že i broušení potřebuje cvik. Začněte na nožích, na kterých vám tolik nezáleží a postupně postupujte dále. Nejdůležitější však je se nezranit. Pokud máte jakékoli pochyby, odneste přeci jenom nože do specializovaného obchodu. Tam vám pomohou a vaše ruce zůstanou neporušené.