Nebuď dřevo!

02.09.2015

Elektrické a plynové grily mají rozhodně své výhody. Rychle se rozehřejí, snadno se udržují a navíc se z nich nekouří. To může být ideálním řešením pro grilovačku na balkoně nebo na terase. Nicméně opravdové kouzlo grilování se skrývá ve vůni dřeva a dřevěného uhlí. A protože chceme, abyste si při grilování pochutnali co nejvíc, poradíme vám jakým topivem gril „krmit“.

shutterstock_250544341

Klasickou kouřovou vůni prostě nenahradíš!

Je všeobecne známo, že dřevo ovlivňuje výslednou chuť a vůni grilovaných lahůdek. Zajímavé ale je, že existují doporučené druhy dřeva pro různé potraviny a suroviny.

  • Švestka – maso, ryby, drůbež
  • Třešeň – drůbež, ryby, vepřové maso
  • Hruška – drůbež, ryby a červená masa
  • Buk – jehněčí a telecí maso, ryby, drůbež
  • Jabloň – červená masa, ryby, drůbež
  • Olše – vepřové, hovězí a skopové maso

Pokud zvolíte dřevo, rozhodně si pochutnáte. Počítejte ale s tím, že si na jídlo počkáte, dřevo totiž musí nejdříve shořet a rozpadnout se na malé, rozžhavené uhlíky.

shutterstock_77819038

Chcete se rychle nadlábnout a nemít žádné starosti?

Ne každý je takový fajnšmekr, aby musel za každou cenu grilovat na dřevě. Jestli chcete gril rychle rozpálit a fláknout na mřížku všechny svoje dobroty, zvolte jako topivo raději dřevěné brikety nebo uhlí. Ušetříte tak nějaký čas a jídlo bude rozhodně chutnější než z elektrického nebo plynového grilu.

Tak rychle pro PE-PO briketky a podpalováky, ať to pořádně hoří! Dobrou chuť.

Nenechte si uniknout nové články