Ochucené domácí majonézy ke grilování

03.07.2018

Základní majonéza

  • 3 žloutky
  • 270 – 400 g olivového nebo slunečnicového oleje
  • 2 – 4 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy
  • ½ malé lžičky hořčice
  • sůl

Všechny suroviny, ze kterých připravujete domácí majonézu, musí mít pokojovou teplotu. Vyndejte je proto z lednice či ze spíže alespoň hodinu až dvě před samotným vařením.

Pracujte ručním šlehačem, šlehejte na střední rychlost. Můžete šlehat i ručně. Připravte si nahřátou a suchou mísu.

Nejprve šlehejte dvě minuty samotné žloutky. Přidejte sůl, ocet (nebo citronovou šťávu) a hořčici. Raději méně, dochutit můžete i na konci. Až žloutky trochu zhoustnou, můžete začít přidávat olej. Ten přilévejte velice pomalu, raději po kapkách. Hustější směs a krémovitost majonézy znamenají, že můžete začít oleje přilévat trochu rychleji.

Raději přidejte minimální množství oleje z rozpisu surovin. K opravdu velkému žloutku můžete přidat maximálně 180 g majonézy. Když přidáte více, majonéza bude řídká. Takže raději méně.

Dochuťte solí, pepřem a malým množstvím hořčice. Skladujte v lednici.

Základní majonézu můžete dál dochucovat.

Majonéza s pečeným česnekem

  • 1 šálek základní majonézy
  • 2 hlavičky česneku
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Česnekům seřízněte vršek, dejte do menšího pekáče. Lehce osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem. Pečte na 160 °C, asi hodinu. Měkký česnek vyloupejte ze slupek a dejte do základní majonézy.

Ochuťte solí a pepřem. Promíchejte vidličkou, tím také rozmělníte česnek na jemno.

Majonéza s limetkou a chilli

  • 1 šálek základní majonézy
  • 1 limeta
  • chilli podle chuti
  • sůl

Nastrouhejte kůru z limety do majonézy. Přidejte šťávu z poloviny limety a také sušené chilli a sůl. Promíchejte.

Majonéza s rajčaty

  • 1 šálek majonézy
  • 10 cherry rajčat
  • sůl
  • pepř

Majonézu rozmixujte s cherry rajčaty tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat také bazalku.

Nenechte si uniknout nové články