Nůž je považován za jeden z nejstarších nástrojů, jehož historie sahá až do epochy paleolitu, kdy byl spolu s oštěpem a lukem nezbytnou součástí každého lovce. Luk je v dnešní době využíván spíše v moderním desetiboji či jako zájmová činnost, nůž se ale stal nedílnou součástí našich životů a prošel mnoha vývojovými fázemi.
První formou nože byl obroušený kámen, který byl nahrazen mědí, následně bronzem a poté železem a ocelí. V dnešní době už se potýkáme s noži nejrůznějších materiálů od plastových až po keramické. Život bez nich už si asi ani neumíme představit. V základním principu nám slouží ke krájení, řezání, sekání a bodání a jeho využití najdeme téměř ve všech oblastech našich životů.
Druhy nožů
- bojový nůž neboli útočný
- břitva neboli holičský nůž
- keramický nůž
- kuchyňský nůž
- lovecký nůž
- multifunkční nůž
- příborový nůž neboli jídelní
- roubovací nůž neboli očkovací
- rybička neboli dětský nůž
- švýcarský nůž neboli zavírací
- vrhací nůž
Posekat, nakrájet
Základní potřebou v kuchyni každého kuchaře i hospodyňky je nůž. Kvalitní nůž! Kuchyňské nože patří mezi jednu z nejvíce zastoupených kategorií nožů. Najdeme zde nože porcovací, vykrajovací, řeznické, vykošťovací, steakové, nože na chléb, na sýr, na šunku a mnoho dalších. Vyznat se v nich není ale vůbec snadné. Pokud nejste šéfkuchař, tak vlastně i zbytečné. Existuje ale jakási základní trojice nožů, které využijete pro domácí použití a neměly by ve vaší kuchyni chybět.
- Základní kuchařský nůž – perfektně do ruky padnoucí těžší nůž se širší čepelí o délce 15–20 cm.
- Malý nůž – nůž na zeleninu.
- Vlastní nůž – tedy nůž podle potřeby. Pro někoho může jít o vroubkovaný nůž na pečivo, pro milovníky ryb zase filetování.
Každý správný muž má u sebe nůž
Tento výrok zná snad každý z nás. V době, kdy ještě internet nevládl světu, bylo běžné, že malí kluci pobíhali venku s klasickou rybičkou, vyřezávali do dřeva nejrůznější ornamenty, vyráběli si malé totemy a pilovaly větvičky, aby si mohli založit oheň. Starší kluci u sebe pak hrdě nosili švýcarský nůž, který v sobě měl i vývrtku, otvírák na lahve a na konzervy, bodec, nůžky, pinzetu, párátko, pilku na dřevo a háček, takže si dokázali hravě poradit v každé situaci. V současnosti jde už ale spíše o výbavu trampů. Ti ale umí se svým nožem doslova divy.
Ať už máte jakýkoli nůž, je třeba mu věnovat i kvalitní péči. Není totiž nic horšího, než tupý nůž. S ním totiž naděláte mnohem více škody než užitku.
To, že je nože důležité brousit, ví snad každý. Ne každý ale ví, že je třeba je brousit před každým použitím. K tomu slouží brousek či ocílka příslušné tvrdosti, díky které zahladíte nerovnosti. Při použití brousku dodržujte navlhčení podle materiálu a obtažení provádějte po délce celého ostří a proti ostří z obou stran. Čepel pak klaďte na plochu obtahovacího kamene v úhlu 15–18°. Dalším řešením je přenechat broušení na odborníkovi.
Při mytí se vyhýbejte myčkám. Nůž raději opláchněte ručně pod teplou vodou a důkladně osušte. Nože nenechávejte ani v dlouhém kontaktu s potravinovými kyselinami. Jejich dlouhodobé působení způsobí napadení ostří a zanechá na něm nevzhledné tmavé skvrny.
Pozor!
Kuchyňské nože nikdy neskladujte hromadně. Ostří tak trpí a následně i vaše práce nejde jako po másle. Nože proto umisťujte do speciálních stojanů, dřevěných boků, na magnetické lišty, nebo do speciálních přihrádek.