Pěkně zostra

02.05.2016

Nůž je považován za jeden z nejstarších nástrojů, jehož historie sahá až do epochy paleolitu, kdy byl spolu s oštěpem a lukem nezbytnou součástí každého lovce. Luk je v dnešní době využíván spíše v moderním desetiboji či jako zájmová činnost, nůž se ale stal nedílnou součástí našich životů a prošel mnoha vývojovými fázemi.

První formou nože byl obroušený kámen, který byl nahrazen mědí, následně bronzem a poté železem a ocelí. V dnešní době už se potýkáme s noži nejrůznějších materiálů od plastových až po keramické. Život bez nich už si asi ani neumíme představit. V základním principu nám slouží ke krájení, řezání, sekání a bodání a jeho využití najdeme téměř ve všech oblastech našich životů.

Druhy nožů

  • bojový nůž neboli útočný
  • břitva neboli holičský nůž
  • keramický nůž
  • kuchyňský nůž
  • lovecký nůž
  • multifunkční nůž
  • příborový nůž neboli jídelní
  • roubovací nůž neboli očkovací
  • rybička neboli dětský nůž
  • švýcarský nůž neboli zavírací
  • vrhací nůž

Posekat, nakrájet

Základní potřebou v kuchyni každého kuchaře i hospodyňky je nůž. Kvalitní nůž! Kuchyňské nože patří mezi jednu z nejvíce zastoupených kategorií nožů. Najdeme zde nože porcovací, vykrajovací, řeznické, vykošťovací, steakové, nože na chléb, na sýr, na šunku a mnoho dalších. Vyznat se v nich není ale vůbec snadné. Pokud nejste šéfkuchař, tak vlastně i zbytečné. Existuje ale jakási základní trojice nožů, které využijete pro domácí použití a neměly by ve vaší kuchyni chybět.

  • Základní kuchařský nůž – perfektně do ruky padnoucí těžší nůž se širší čepelí o délce 15–20 cm.
  • Malý nůž – nůž na zeleninu.
  • Vlastní nůž – tedy nůž podle potřeby. Pro někoho může jít o vroubkovaný nůž na pečivo, pro milovníky ryb zase filetování.

shutterstock_370310471
Každý správný muž má u sebe nůž

Tento výrok zná snad každý z nás. V době, kdy ještě internet nevládl světu, bylo běžné, že malí kluci pobíhali venku s klasickou rybičkou, vyřezávali do dřeva nejrůznější ornamenty, vyráběli si malé totemy a pilovaly větvičky, aby si mohli založit oheň. Starší kluci u sebe pak hrdě nosili švýcarský nůž, který v sobě měl i vývrtku, otvírák na lahve a na konzervy, bodec, nůžky, pinzetu, párátko, pilku na dřevo a háček, takže si dokázali hravě poradit v každé situaci. V současnosti jde už ale spíše o výbavu trampů. Ti ale umí se svým nožem doslova divy.

shutterstock_284172143
Nebuď tupej

Ať už máte jakýkoli nůž, je třeba mu věnovat i kvalitní péči. Není totiž nic horšího, než tupý nůž. S ním totiž naděláte mnohem více škody než užitku.

To, že je nože důležité brousit, ví snad každý. Ne každý ale ví, že je třeba je brousit před každým použitím. K tomu slouží brousek či ocílka příslušné tvrdosti, díky které zahladíte nerovnosti. Při použití brousku dodržujte navlhčení podle materiálu a obtažení provádějte po délce celého ostří a proti ostří z obou stran. Čepel pak klaďte na plochu obtahovacího kamene v úhlu 15–18°. Dalším řešením je přenechat broušení na odborníkovi.

Při mytí se vyhýbejte myčkám. Nůž raději opláchněte ručně pod teplou vodou a důkladně osušte. Nože nenechávejte ani v dlouhém kontaktu s potravinovými kyselinami. Jejich dlouhodobé působení způsobí napadení ostří a zanechá na něm nevzhledné tmavé skvrny.

shutterstock_127749482

Pozor!
Kuchyňské nože nikdy neskladujte hromadně. Ostří tak trpí a následně i vaše práce nejde jako po másle. Nože proto umisťujte do speciálních stojanů, dřevěných boků, na magnetické lišty, nebo do speciálních přihrádek.

Nenechte si uniknout nové články