Plus size

15.03.2016

Grilovaná klobáska, kuřecí prsíčko, kotleta, brambory a nejrůznější druhy zeleniny. To jsou jedny z nejklasičtějších surovin, které nacházíme téměř na každé grilovačce. Pro posezení s přáteli je to ideální volba. Vše je rychle připravené k podávání a vy se tak můžete plně věnovat družné konverzaci.

Pořádná oslava ve větším počtu lidí si ale zaslouží pořádný kus masa. Třeba takové selátko, krůta nebo kýta, to je lahůdka, po které se každý olizuje až za ušima. Snad každý z nás už zakusil chuť právě upečeného selátka a co si budeme povídat, jde opravdu o nezapomenutelný zážitek. Příprava a samotné grilování ale vyžaduje spoustu času a nadšení. Proto je velmi často spojované s výjimečnou událostí, která trvá celý den a tradičně se nese v přátelském duchu. V současné době máte tři možnosti, jak si sele připravit:

  • Svépomocí na vlastním grilu
  • Svépomocí na zapůjčeném grilu
  • Objednáním profesionálů, kteří si gril i sele sami dopraví a o vše postarají

shutterstock_186297644

V případě, že vlastníte velký zahradní gril na sele, je velmi pravděpodobné, že se samotnou přípravou máte bohaté zkušenosti a každoroční oslavy u pečeného selátka jsou u vás už tradicí. Mnoho z nás ale vlastní jen menší gril na běžnou „menší“ party. V tom případě jednoduše postačí proletět internetové stránky. Mnoho výrobců totiž nabízí zapůjčení grilů a vy si tak nemusíte zatěžovat svou peněženku jeho koupí. Pečené selátko, jakožto velká česká klasika, je i skvělou volbou na firemní večírky, oslavy narozenin či svatební veselí. Pokud si chcete svou oslavu pořádně užít bez starostí, není nic snazšího, než si objednat vlastního kuchaře, který si i sám vše zajistí a vy si tam můžete jen vychutnávat společnost bez starosti o nakládání a samotné pečení.

Jak vybírat?

Grilů a rožňů na přípravu selat, kuřat nebo kýty najdete na českém trhu opravdu velké množství. Velikost se přizpůsobuje vašim požadavkům na množství potravin, které v nich chcete připravovat. Na trhu najdete nejrůznější provedení, od těch nejjednodušších otočných rožňů nad ohniště, až po nejsložitější elektrické rotační grily se zadním topením, odkapávací miskou a motorkem, který vám usnadní práci a vy tak nemusíte manuálně otáčet vidlicí a maso se rovnoměrně propeče.

shutterstock_306527960
Tipy a rady

Pokud už se rozhodnete připravovat sele svépomocí, nezapomínejte, že stejně jako u každého vaření, grilování, uzení či pečení, platí i u přípravy selátka nějaká ta základní pravidla.

  1. Ideální váha selete je 30–40 kg. Menší má méně masa a je samá kost. Větší většinou není moc šťavnaté.
  2. Maso je nutné napíchat injekcí. (Tipy na nálevy najdete u každého receptu).
  3. Sele je dobré naložit asi 5 dní předem a uchovávat jej v chladné místnosti (cca 10°).
  4. Maso si zaslouží důkladné propékání cca 12–14 hodin. Pro zkrácení času pomůže sele zabalit do 3–4 vrstev alobalu a zprudka opékat cca 2 hodiny, poté alobal sundejte a dopečně kůrčičku.
  5. S nařezáváním kůže na kostičky je vhodné počkat až do chvíle, dokud se opékáním nenapne a následně potírat olejovým lákem.
  6. Důkladného propečení dosáhnete co nejpomalejším pravidelným otáčením kolem své osy.

A co popřát na konec? Ať vám vaše selátko pěkně chutná a strávíte díky němu nezapomenutelné chvíle s rodinou, přáteli či kolegy.

Nenechte si uniknout nové články