Vánoční svátky jsou jedním z nejkrásnějších období v roce. I když letošní načasování nepříliš přeje prodlouženému odpočinku, mnozí z nás si nenechají ujít návštěvy svých blízkých, se kterými nemůžou zasednout přímo ke štědrovečerní večeři. Ať už jste v tomto období hostem nebo hostitelem, jistě uvítáte „rychlovky“, na kterých si návštěva pochutná.
Doma napečené cukroví či chlebíčky nikdy neurazí. Proč si ale nepřipravit něco nového, co váš jídelníček ozvláštní. Proto jsme si pro vás připravili snadné recepty, které vám zachutnají a navíc je můžete použít i kdykoli během roku.
Mini caprese
Ingredience:
- 30 kuliček mini mozzarelly
- 30 cherry rajčátek
- 30 lístků bazalky
Postup:
Na párátko jednoduše napíchněte kuličku mozzarelly,bazalku a cherry rajčátko. Hotové jednohubky můžete na talíři zakápnout olivovým olejem a balzamikem.
Červená řepa s kozím sýrem
Ingredience:
- 2 středně velké bagety
- 4 středně velké červené řepy
- 100 g kozího sýra
- Sůl, pepř
Postup:
Řepu uvařte doměkka a nakrájejte na menší kolečka či čtverečky. Stejně tak nakrájejte bagetu, na kterou řepu položte, ozdobte plátkem sýra a vložte na cca 8 min. do vyhřáté trouby na 200 °C. Hotové jednohubky můžete pro barevnost ozdobit rukolou a piniovými oříšky.
Švestky ve slanině
Ingredience:
- 30 sušených švestek
- 15plátků slaniny
- 1 dcl portského vína
Postup:
Švestky naložte na cca 20 min. do portského vína. Poté je obalte slaninou, propíchněte párátkem a zprudka osmahněte na pánvi. Pro ozvláštnění můžete před zabalením vmáčknout do každé švestky mandli.
Škvarkové placky
Ingredience:
- 200 g mletých škvarků
- 400 g hladké mouky
- 1 vejce
- droždí
- 1 dcl mléka
- 1 ČL soli
Postup:
K zadělanému kvásku z kostky droždí, trochy vlažného mléka a mouky (který necháte chvíli odpočinout) přidejte vejce, škvarky, sůl, zbytek mouky a mléka a nechte vykynout. Ručně nebo pomocí vykrajovátek vytvořte placky, pokládejte na vymazaný plech a nechte ještě chvíli odpočívat. Poté lehce propíchejte vidličkou a pečte v předehřáté troubě na 180° cca 25 min.
Špenátové šátečky
Ingredience:
- 300 g listového těsta
- 150 g čerstvého špenátu
- 200 g balkánského sýra
- 2-3 stroužky česneku – dle chuti
- 1 vejce
- 1–2 PL sezamových semínek
- 1 PL olivového oleje
Postup:
V míse smíchejte špenát, nastrouhaný balkánský sýr, prolisovaný česnek a olej. Vyválejte listové těsto a vykrojte z něj 12 středně velkých čtverců. Na jednu půlku dejte lžíci směsi, přeložte a kraje spojte pomocí vidličky. Taštičky potřete ušlehaným vejcem a posypte semínky. Pečte cca 30 min. v troubě na 180 °C.
Čokoládová pěna
Ingredience:
- 180 g tmavé čokolády – ideálně 70%
- 3 vejce
- 1 PL másla
- 2 PL likéru – můžete nahradit oblíbeným alkoholem
- 250 ml smetany ke šlehání
- cukr na oslazení
Postup:
Čokoládu nechte rozpustit v misce nad hrncem s vroucí vodou. Oddělte žloutky od bílků, žloutky ušlehejte ručním šlehačem spolu s cukrem a výslednou nadýchanou hmotu vmíchejte do vychladlé čokolády. Poté přidejte smetanu ušlehanou dotuha, stejně tak bílky a dochuťte alkoholem. Vše důkladně promíchejte do nadýchané pěny, rozdělte do misek a nechte vychladnout v lednici.