Grilované a pečené maso, hamburgery, domácí hranolky a zeleninu na nejrůznější způsoby si bez dipu umí představit málokdo. Variant je víc než dost a fantazii se meze nekladou. Podívejte se na pár tipů, které vám přinášíme a pochutnejte si na našich nejoblíbenějších.
Skvěle poslouží i jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu. A to, že ještě není počasí na grilovačku vás rozhodně mrzet nemusí. Aspoň si pořádně potrénujete na léto.
Dip ze sušených rajčat a kozího sýra (pro 10 osob)
Ingredience:
- 300 g čerstvého kozího sýra
- 5 lžic mascarpone
- 10 půlek sušených rajčat + další na ozdobení
- hrst čerstvé šalvěje
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup:
Kozí sýr s mascarpone a sušenými rajčaty rozmixujte. Pokud máte raději dip s kousky, nemixujte dohladka. Osolte a opepřete dle chuti. Takto připravený dip podávejte v misce ozdobený šalvějí osmaženou na olivovém oleji a trochou nakrájených sušených rajčat. Chuť skvěle vynikne s grilovaným masem nebo tortillovými lupínky.
Bylinkový dip (pro 6 osob)
Ingredience:
- 1 salátová okurka
- 150 g lučiny
- 150 ml bílého jogurtu
- 3 lžíce jemně nastrouhaného eidamu
- 3 lžíce nasekaných bylinek (např. bazalka, petržel, pažitka…)
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
Postup:
Lučinu, jogurt a citronovou šťávu utřete dohladka. Okurku zbavte semínek, nastrouhejte a spolu s eidamem, bylinkami důkladně pomíchejte. Dle chuti osolte a opepřete.
Takto připravený dip podávejte s na proužky nakrájenou okurkou, mrkví, řapíkatým celerem, paprikou a další oblíbenou zeleninou.
Dip z fety (pro 6 osob)
Ingredience:
- 300 g krémové fety
- 6 rajčat
- hrst bazalky
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3-4 stroužky česneku
- 1 zralé avokádo
- sůl a pepř
Postup:
Fetu, rajčata na kostičky a nasekanou bazalku spolu s olivovým olejem důkladně promíchejte vidličkou. Poté přidejte utřený česnek a rozmačkané avokádo, osolte, opepřete a vše opět promíchejte. Dip můžete podávat k toastovému chlebu nebo jím můžete naplnit tortillové placky.
Špenátový dip s parmezánem (pro 5 osob)
Ingredience:
- 350 g baby špenátu
- 2 kelímky sýru cottage
- 60 g na jemno nastrouhaného parmezánu
- 1 chilli paprička bez semínek
- sůl a pepř
Postup:
Špenát poduste v páře a odstraňte přebytečnou vodu. Po vychladnutí nakrájejte najemno. Sýr cottage a parmazán mixujte asi minutu, poté osolte a opepřete, přidejte chilli papričku a smíchejte spolu se špenátem. Dip podávejte ke grilovanému masu, s vychlazenými tyčinkami, toastovým chlebem nebo tortillovými chipsy
Dip z fety a ořechů (pro 8 osob)
Ingredience:
- 250 řeckého jogurtu
- 100 ml mléka
- 100 g sýru feta
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- hrst čerstvého oregana
- sůl a pepř
Postup:
Řecký jogurt, mléko a sýr feta důkladně promíchejte. Poté přidejte ořechy, oregano, osolte a opřete a opět promíchejte. Takto připravený dip podávejte k masu, domácím hranolkám, libanonskému nebo pita chlebu.
PE-PO se nemůže prvních grilování dočkat. Věříme, že sdílíte stejné nadšení a že si některý z našich dipů vyzkoušíte a najdete svého favorita ještě před začátkem grilovací sezóny.