Trénujeme na léto

11.01.2016

Grilované a pečené maso, hamburgery, domácí hranolky a zeleninu na nejrůznější způsoby si bez dipu umí představit málokdo. Variant je víc než dost a fantazii se meze nekladou. Podívejte se na pár tipů, které vám přinášíme a pochutnejte si na našich nejoblíbenějších.
Skvěle poslouží i jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu. A to, že ještě není počasí na grilovačku vás rozhodně mrzet nemusí. Aspoň si pořádně potrénujete na léto.

 

Dip ze sušených rajčat a kozího sýra (pro 10 osob)

Ingredience:

  • 300 g čerstvého kozího sýra
  • 5 lžic mascarpone
  • 10 půlek sušených rajčat + další na ozdobení
  • hrst čerstvé šalvěje
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:
Kozí sýr s mascarpone a sušenými rajčaty rozmixujte. Pokud máte raději dip s kousky, nemixujte dohladka. Osolte a opepřete dle chuti. Takto připravený dip podávejte v misce ozdobený šalvějí osmaženou na olivovém oleji a trochou nakrájených sušených rajčat. Chuť skvěle vynikne s grilovaným masem nebo tortillovými lupínky.

 

Bylinkový dip (pro 6 osob)

Ingredience: 

  • 1 salátová okurka
  • 150 g lučiny
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 3 lžíce jemně nastrouhaného eidamu
  • 3 lžíce nasekaných bylinek (např. bazalka, petržel, pažitka…)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

Postup:
Lučinu, jogurt a citronovou šťávu utřete dohladka. Okurku zbavte semínek, nastrouhejte a spolu s eidamem, bylinkami důkladně pomíchejte. Dle chuti osolte a opepřete.
Takto připravený dip podávejte s na proužky nakrájenou okurkou, mrkví, řapíkatým celerem, paprikou a další oblíbenou zeleninou.

 

shutterstock_119648719

 

Dip z fety (pro 6 osob)

Ingredience:

  • 300 g krémové fety
  • 6 rajčat
  • hrst bazalky
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 zralé avokádo
  • sůl a pepř

Postup:
Fetu, rajčata na kostičky a nasekanou bazalku spolu s olivovým olejem důkladně promíchejte vidličkou. Poté přidejte utřený česnek a rozmačkané avokádo, osolte, opepřete a vše opět promíchejte. Dip můžete podávat k toastovému chlebu nebo jím můžete naplnit tortillové placky.

 

Špenátový dip s parmezánem (pro 5 osob)

Ingredience:

  • 350 g baby špenátu
  • 2 kelímky sýru cottage
  • 60 g na jemno nastrouhaného parmezánu
  • 1 chilli paprička bez semínek
  • sůl a pepř

Postup:
Špenát poduste v páře a odstraňte přebytečnou vodu. Po vychladnutí nakrájejte najemno. Sýr cottage a parmazán mixujte asi minutu, poté osolte a opepřete, přidejte chilli papričku a smíchejte spolu se špenátem. Dip podávejte ke grilovanému masu, s vychlazenými tyčinkami, toastovým chlebem nebo tortillovými chipsy

shutterstock_54179803

 

Dip z fety a ořechů (pro 8 osob)

Ingredience:

  • 250 řeckého jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 100 g sýru feta
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • hrst čerstvého oregana
  • sůl a pepř

Postup:
Řecký jogurt, mléko a sýr feta důkladně promíchejte. Poté přidejte ořechy, oregano, osolte a opřete a opět promíchejte. Takto připravený dip podávejte k masu, domácím hranolkám, libanonskému nebo pita chlebu.

 

PE-PO se nemůže prvních grilování dočkat. Věříme, že sdílíte stejné nadšení a že si některý z našich dipů vyzkoušíte a najdete svého favorita ještě před začátkem grilovací sezóny.

Nenechte si uniknout nové články