Vanilková zmrzlina s grilovanými švestkami

12.09.2016

Víte, že na grilu se dá vykouzlit výborný dezert? Za velice krátkou dobu si připravíte jakékoliv grilované ovoce. A když k němu doplníte třeba zmrzlinu

Tentokrát to vyhrály švestky. Zkombinovali jsme je se surovinami, které podle nás se švestkami ladí. Mák a skořice. Doladí opravdu skvělou chuť. Navíc k nim přidáte výbornou vanilkovou zmrzlinu a máte dezert jako z luxusní restaurace.

DSC_8434

Suroviny:

  • 40 švestek
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 6 lžic vody + voda podle potřeby
  • 100 ml portského vína
  • 1 lžička skořice
  • vanilková zmrzlina
  • 6 lžic mletého máku

DSC_8437

Postup:

20 švestek rozkrojte na poloviny, vyjměte pecky a oloupejte slupku. U zralých kousků to půjde velice snadno. Když to nepůjde, nechejte slupky tam :-). Tyto švestky nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Přidejte třtinový cukr a 6 lžic vody. Zapněte plotnu naplno. Až se rozpustí cukr a vyvaří voda (stále míchejte), vlijte portské, které také necháte téměř celé vyvařit. Přidejte trochu vody a stáhněte teplotu. Ochuťte skořicí.

DSC_8442 Vařte na mírnou teplotu, dokud se ze švestek nestane omáčka. Podle potřeby můžete přidat trochu vody.
Mezitím, co se vaří omáčka, dejte na gril zbylé švestky. Ty jen rozpůlíte a zbavíte pecek. Slupky necháte. Dejte na rozpálený gril, nejprve slupkou dolů. Po chvilce otočte. Švestky musí změknout, hlídejte, ať se nespálí.

DSC_8439
Na talíř dejte ugrilované švestky, na ně vanilkovou zmrzlinu a tu přelijte omáčkou. Posypejte mletým mákem.
Ihned podávejte.

Nenechte si uniknout nové články