Letní měsíce jsou ideálním obdobím pro grilování. To je v Čechách stále populárnější. Mnoho lidí však netuší, jaké maso se k němu nejlépe hodí. Při výběru udělají chybu a výsledky ani nálada strávníků pak nejsou ideální. Přinášíme vám proto pár jednoduchých rad a tipů, se kterými bude vaše grilovačka nezapomenutelná.
Před výběrem samotného druhu masa nikdy nezapomínejte na jeho kvalitu. Maso musí být čerstvé a mít krásnou přirozenou barvu. Problematické bývají již naložená masa ze supermarketu. Těžko u nich přes koření a dochucovadla poznáme, zda jsou v pořádku a vhodná ke konzumaci. Různé marinády také potlačují přirozenou chuť masa. Když je kvalitní, vystačíte si pouze s bylinkami pepřem a solí. Maso však nenechávejte v soli dlouho, ztratí tak svoji šťávu.
Z vepřového masa se na gril nejvíce hodí krkovička. Je šťavnatá a mírně prorostlá. Naložit ji můžete třeba do česneku. Pokud máte rádi něco ostřejšího, přidejte do oleje trochu chilli papričky a maso s ním potřete.
Hovězí maso je výzva pro pokročilé kuchaře. Maso totiž musí bý opravdu kvalitní. Nepodceňujte ani dobu přípravy. Steak se musí pomocí teploměru kontrolovat na minutu, jinak bude příliš tuhý nebo krvavý.
Chybu nikdy neuděláte s kuřecím masem. Ani tady nepodceňujte jeho kvalitu. Vybírejte radši ty z bio chovů. I přes jejich vyšší cenu to na chuti rozhodně poznáte. Během grilování totiž platí, že kvalita vítězí nad kvantitou.