Perníčky, vanilkové rohlíčky, linecké, čokoládové kuličky, vosí hnízda. Bez těchto sladkých pokušitelů si umí Vánoce jen málokdo z nás představit. Navíc ta úžasná vůně, která se nese celým bytem a dokonale navodí vánoční atmosféru. Té se nic nevyrovná. Že jde o kalorickou bombu? A co. Jednou za rok si přece každý z nás může dovolit trošku zhřešit a dopřát si.
Kdy ale s pečením začít? Jasná odpověď tady neexistuje. Každé cukroví totiž vyžaduje jiné načasování. S medovými perníčky, které potřebují určitý čas na změknutí, je například dobré začít už na konci listopadu. Další druhy můžete klidně nechat až na druhý týden v prosinci. A nepečené cukroví? Bohatě postačí týden před svátky. Základem je vždy uchovávání v chladu, aby se nesrazilo cukroví ani krémy.
Druhů vánočního cukroví je nespočet. Každá správná hospodyňka má navíc své zaručené recepty děděné po generace, na které se rodina těší celý rok. Pokud ale ještě nemáte jasnou představu, co letos napéct, nebo budete péct poprvé, nechte se inspirovat našimi jednoduchými recepty. Věříme, že si pochutnáte.
Sněhové pusinky
Ingredience:
- 8 středních bílků
- 240 g cukru krupice
- 220 g cukr moučka
- 2 ČL škrobu
- 2 ČL bílého vinného octa
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup:
Bílky s cukrem krupice vyšlehejte dotuha. Poté postupně přidejte cukr moučka, škrob, ocet a extrakt a vytvořte pevný a lesklý sníh. Z něj vytvořte na plechu s pečícím papírem pomocí lžíce nebo zdobícího pytlíku menší kopečky s rozestupem alespoň 5 cm a vložte do předehřáté trouby (150 °C). Teplotu stáhněte na 140 °C a nechte péct cca 45 minut. Poté troubu vypněte a pusinky nechte ještě 15 minut dojít.
Kokosové kuličky
Ingredience:
- 1 plechovka Salka
- 200 g strouhaného kokosu
- 1x balení celých mandlí
- strouhaný kokos na obalení
- rum na dochucení (nemusí být)
Postup:
V míse smíchejte kokos se Salkem, důkladně propracujte, přikryjte fólií a ideálně přes noc nechte ztuhnout v lednici. Mandle spařte vroucí vodou a oloupejte. Poté z mandlí a kokosového těsta vyválejte kuličky a výsledek obalte v kokosu. Recept můžete oživit i přidáním kakaa do ½ těsta. Vytvoříte tak kuličky dvou barev. Uchovávejte v chladu.
Marokánky
Ingredience:
- 125 ml mléka
- 4 PL cukr moučka
- 20 g másla
- 10 g hladké mouky
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 160 g kandovaného ovoce dle chuti
- 160 g nasekaných mandlí
- čokoláda na vaření
Postup:
V malém hrnci smíchejte mléko, cukr, máslo a mouku, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte cca 1 minutu, dokud nedosáhnete hustší konzistence. Poté přidejte ovoce, ořechy a vanilkový extrakt a stáhněte z ohně. Na plechu vyloženém pečícím papírem vytvořte pomocí lžíce malé hromádky s dostatečným rozestupem a vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C na cca 10 minut. Po vychladnutí potírejte z jedné strany rozehřátou čokoládou. Uchovávejte v chladu.