Vývařovna radí, jak na to: postní ryba

24.02.2016

Skončil masopust a začíná postní období. Nevím, kolik z vás tuto praxi křesťanského roku dodržuje, ale nejde jen o náboženství. Střídání zpustlého přejídání a očistného odříkávání před oslavou jara a rovnodennosti sahá mnohem hlouběji před křesťanství.

Já osobně znám několik přátel, kteří tento zvyk drží, ač jsou ateisté, a zdržují se nejen červeného masa, ale i alkoholu. A i kdyby nejedli maso vůbec, stále přežívá hodně lidí (a ano, nejen naše babičky), kteří ryby za maso nepovažují…

Ryba je každopádně ideální postní jídlo. Zdá se mi, že v našich končinách je stále považovaná za výjimečné jídlo, spojené často s Vánocemi. Záleží sice na regionu, ale pamatuji si z dětství, že rybárna v Klatovech nepřežila rok 2000. A to je škoda, jelikož nedaleko je slavný šumavský pstruh, který má sádky například u Annína.

DSCF8704

V Praze mám to štěstí, že bydlím na Letné, kde nejen prodeji ryb vévodí řeznictví na Letenském náměstí. Letos sice drasticky zmenšily sortiment a celou jednu samostatnou prodejnu drůbeže a ryb doslova zmenšili do sekce v pultu s masem. Denně si tam ale můžete koupit jak sladkovodní pstruhy, tak mořského vlka a pražmu.
Na grilování jsou právě tyto tři ryby ideální! Někdy se vám může stát, že řezník ryby odmítne vykuchatPak se nedá nic dělat a musíte se o to pokusit sami. Není to zrovna příjemná záležitost, ale také nic složitého. Lepší varianta je kuchání na zahradě, pokud ale musíte vše řešit v kuchyni, je lepší se na to připravit. Možná vám tyto rady přijdou jako samozřejmost, ale opakování je matka moudrosti a proto:

  • umyjte všechno nádobí a nechte si dřez čistý a hlavně prázdný
  • prkénko si potáhněte celofánovou fólií a mějte po ruce čistou utěrku
  • připravte si pytel na vnitřnosti

Začneme tím, že rybu důkladně umyjeme od slizu a usušíme útěrkou. Až tyhle válečné přípravy splníte, tak už nezbývá, než najít řitní otvor. Pozor, nesmíte nožem zajet moc hluboko, nechcete porušit orgány, jen rozříznout břišní dutinu. Mezi ploutvemi narazíte na kost, ale jen přitlačte a jste na konci. Pak dáte nůž stranou, protože přijdou na řadu holé ruce. Zajedete rukou po straně pod orgány po straně rozevřené dutiny a vytrhnete je ven. Stejně jako při pohybu nože, tak i teď si dávejte pozor, abyste neprotrhli orgány a nevytekla žluč. Pak přesuneme rybu do dřezu a celou důkladně vymyjeme, až nezbude v břiše žádná krev. Ujistíme se, že jsme vytrhli i srdce, které bývá hluboko až u hlavy. Taky se ujistíme, že nic nezbylo v puse.

DSCF8790

Rybu znovu usušíme a položíme na prkénko již bez potravinové fólie. Ted už je to jen na vás. S čím máte rádi rybu? Já miluju klasiku – tymián, česnek, citrón a chilli. Nezapomeneme rybičku osolit a pak co nás napadne, nacpeme do břicha. Ted ji buď můžeme posypat moukou, zavázat provázkem a dát na gril. Doporučuju koupit namaštěné speciální grilovací mřížky na ryby. Jinak vám hrozí, že se ryba přichytí na gril a moc Vám z ní nezbude. Nejbezpečnější je rybu zabalit do alobalu a až poté položit na gril. U lávového kamene rybu pravidelně odlepujte od kamene. Obecně platí, že rozhodně hledáme na grilu místo s menším žárem, ryba se nesmí spálit a chce čas, tak 30 min.

DSCF8849

Nenechte si uniknout nové články