1. Důležitý je dobrý podklad.
To, že grilovat v kopci není úplně praktické, ví každý. Kromě rovného a pevného podkladu nesmíte zapomenout ani na to, abyste dýmem neobtěžovali své okolí. Pamatujte také na vlastní bezpečnost. Umístěte gril tak, aby nehrozil požár. Pokud používáte přenosný gril, rozhodně jej dejte na nehořlavou podložku. Předejdete tak jakýmkoli nehodám.
2. Jaký gril si vybrat?
Stále nevíte, jaký gril si vybrat? Nabídka je opravdu široká. Nejdůležitější je ujasnit si, jak jej budete využívat. Tím nejrozšířenějším typem je gril na dřevěné uhlí či brikety. Ten vám zajistí tu správnou atmosféru při každém grilování. Problémem je stékání oleje na dřevo, při kterém se uvolňují škodlivé výpary. Tomu se dá vyhnout při používání elektrických či plynových grilů. Ty elektrické můžete používat v pohodlí vašeho domova. Jídlo však ztrácí charakteristickou chuť grilování a chutná jako z pánve. Plynové grily vynikají svoji snadnou a čistou obsluhou. Plamen můžete snadno regulovat a gril zapálíte jediným stisknutím.
3. Záleží i na správné výbavě
Povedený kulinářský zážitek vám zajistí i výběr toho správného nářadí. K obracení masa používejte jedině kleště. Zabráníte vytékání šťávy z masa při neopatrné manipulaci a jeho vysušování. Nezapomínejte na grilovací jehly na špízy či speciální mřížky určené přímo na ryby či drůbež. Na roztírání marinády si pořiďte štětec s dlouhým držadlem a přírodními štětinami. Místo něj můžete použít i svazek bylinek, který maso krásně provoní.
4. Jak ho rozpálit?
Před rozpálením musí být gril dostatečně čistý. Najděte vhodnou pozici a přidejte dřevěné uhlí či brikety. Pak použijte vhodný podpalovač, který obložíte uhlím nebo briketami. Nezapomeňte na dostatečný přívod vzduchu. Počkejte, až se gril pořádně rozhoří, a všechny brikety či uhlí se pokryjí popelem. Teprve poté je vše připraveno ke grilování. A rozhodně nepoužívejte benzín!
5. Hlavně bezpečně!
Grilování je snadné, přesto ale musíme dodržovat určité bezpečnostní zásady. Rozpálený gril nenechávejte bez dozoru a nesnažte se jej přemístit. Dávejte pozor na děti či zvířata, která by se v okolí pohybovala. Po skončení grilování uhaste horké uhlíky vodou a gril ukliďte poté, co zcela vychladne.
6. Na kvalitě záleží
Jestli jste ve světě briket a voňavého kouře začátečníky, zvolte si jednodušší recept postavený na kvalitních surovinách. Ohromit můžete i kvalitně ugrilovanou zeleninou či správně dochucenými steaky. Nejdůležitější je výběr dobrého masa a dodržování pár jednoduchých zásad. Nesnažte se maso rozklepávat či propichovat vidličkou. Ztratí svoji šťávu. Místo toho použijte kleště a nechte ho po grilování chvilku odpočinout. Maso pak bude krásně šťavnaté.
7. Kde stolovat?
Nepodceňujte ani výběr zahradního nábytku. Hosté to pak náležitě ocení. Vybírat si můžete z více materiálů. Důležitá je dobrá údržba a omyvatelnost povrchů. Takovým ideálním materiálem je například plast anebo přírodní dřevo. Ty vyčistíte snadno a rychle i po největší hostině.
8. Nezapomeňte na čistění
Po každém použití grilu byste jej měli vyčistit. Předejdete tak znehodnocení chuti dalšího jídla. Pro ideální čistění použijte běžný saponát a houbičku. Pokud máte strach z chemikálií, smíchejte roztok vody a octa. Ten vám pomůže stejně jako jakýkoli běžný čistič a navíc je šetrnější k životnímu prostředí.