Základy správného flambování

22.08.2016

Banana Foster, Cherry Jubilé, Café brulé. Víte, co mají tyto pokrmy společného? Flambování! Tedy formu úpravy, která bezesporu patří mezi nejefektivnější. Nejde však výhradně o metodu prováděnou jen v těch nejluxusnějších restauracích. S kvalitním vybavením a základními znalosti si tyto flambované lahůdky můžete vykouzlit i u vás doma.

Výraz flambování pochází z francouzského slova flamber – hořet. Jde o metodu přípravy jídla, při které se pokrmy opalují různě aromatizovaným alkoholem. Podstatou je polití pokrmu menším množstvím alkoholu a zapálení výparů. Ve chvíli, kdy se veškerý alkohol spálí, oheň sám uhasne a v jídle zůstanou jen šťávy a delikátní chuť. Přebytečný tuk shoří spolu s alkoholem.

Jaký alkohol zvolit?
Pro tento účel se nejčastěji využívá koňak, rum, brandy, vodka či likér s minimální obsahem alkoholu 40 %. Výběr se vždy řídí chutí podávaného jídla.
Pro maso je vhodné použít koňak nebo whiskey. U sladkých dezertů naopak volte různé likéry a bílý rum.

Co flambovat?
Flambovat můžete téměř cokoli, ať už jde o různé druhy masa, ryb, moučníky, ovoce, nápoje ale i zmrzlinu a některé polévky.
Mezi nejoblíbenější patří např. flambované palačinky, vanilková zmrzlina, broskve, bifteky či některé druhy ryb.

shutterstock_465882686

Vybavení
Bez základního vybavení by to nešlo. Pokud se tedy rozhodnete vyzkoušet tuto techniku doma, určitě by vám neměly chybět tyto pomůcky:

  • hlubší teflonová pánev s dlouhou rukojetí
  • kuchyňské kleště
  • sklenice s kvalitním alkoholem
  • dlouhý kuchyňský zapalovač nebo sirky
  • nahřáté talíře

Základní desatero

  1. Volte 40–50 % alkohol.
  2. Moučníky přelévejte cca 20 ml alkoholu a před zapálením posypte lehkou vrstvou cukru.
  3. Maso přelévejte cca 30 ml alkoholu.
  4. Nahřátý alkohol nalévejte vždy ze sklenice. Při lití z láhve by hrozila exploze.
  5. Ideální teplota pokrmu pro flambování je cca 50°C, ale nesmí se vařit.
  6. Alkohol nikdy nenalévejte na příliš rozpálenou pánev.
  7. Před litím alkoholu sundejte pánev v ohně.
  8. Zapalujte pouze uvolněné výpary, NE alkohol.
  9. Po nalití likérů pokrm rychle zapalte, aby se alkohol nestihl nasát do jídla a nezměnil jeho chuť.
  10. Vždy mějte po ruce poklici pro případné uhašení plamenů.

TIP:
Lepší efekt zajistíte mletím pepře nad plamenem.

Nenechte si uniknout nové články