Zaměřeno: Rady a tipy pro zdravé grilování

26.05.2015

Rad na zdravé grilování je mnoho, pokud vynecháme ty, které jsou společné i pro další druhy vaření (viz nebezpečí bakteriální kontaminace), nejdůležitější jsou potom tyto:

  • Dodržovat co největší odstup mezi masem a žárem, nesmí dojít ke kontaktu potravin s plamenem
  • Tučné maso nepokládat přímo na rošt, nýbrž používat grilovací tácky
  • Používat nepřímý způsob grilování, tuk nechat odkapávat do misky s vodou či zeleninou
  • Přebytek olejové marinády před grilováním otřít utěrkou a tučné okraje masa pro grilování odkrojit
  • Grilovací rošt neobkládat hustě, aby vzniklé výpary mohly odejít a nezachycovaly se na mase
  • Používat ke grilování vhodný gril, ten udržovat čistý
  • Rozehřívat pořádně gril (pokud jste jej nějaký čas nepoužívali, je potřeba jej očistit a naplno rozehřát s přikrytým víkem na dobu alespoň 20 minut, aby se odstranil zapečený olej a tuk)
  • Začít grilovat až ve chvíli, kdy jsou uhlí nebo brikety dobře rozpálené (uhlíky dřevěného uhlí musí žhnout, ne z nich šlehat plameny; správný žár pro grilování je tehdy, když dřevěné uhlí vytvoří na svém povrchu šedý povlak)
  • Neroztápět dřevěné uhlí či brikety dřevem, papírem apod.
  • Nepoužívat benzín či naftu, používat k tomu určené podpalovače, nejefektivněji pevný podpalovač, kde je dobře patrné, že celý vyhořel
  • Nenechávat maso na grilu příliš dlouho a naopak ani nedělat maso příliš prudce
  • Používat kvalitní dřevěné uhlí
  • Okrájet spálená místa na potravinách (nejen mase)
  • Nekupovat hotová marinovaná masa: ztrácíte tím kontrolu nad druhem použitých olejů a grilovacího koření (a také použité maso na marinování nemusí být zrovna nejčerstvější!)

shutterstock_135656459

Mezi další specifické rady (můžeme o jejich věrohodnosti a smyslu pochybovat) patří např. :

  • Používat pro marinády jen olivový olej a citronovou šťávu
  • Marinovat maso před grilováním. Na marinádu, do které bychom maso měli naložit nejméně na dvě hodiny před grilováním, se ale názory odborníku liší. Jedni tvrdí, že maso se do marinády má nakládat v každém případě, protože to přispěje k jeho větší lahodnosti, druzí se domnívají, že marináda ničí chuť čerstvého masa, a proto ji nedoporučují. Prý stačí čerstvé maso ugrilovat, přidat pepř a sůl, aby si každý maso dochutil podle sebe.
  • Používat bazalku, rozmarýn, mátu, tymián, oregano a šalvěj, které údajně snižují množství heterocyklických aminů
  • Ke grilovanému červenému masu konzumovat hojně rajčata, česnek a kvalitní dijonskou hořčici (umožníte tím kvalitní trávení bez tvorby velkého množství kancerogenních látek)
  • Pravidelně maso otáčet – jakmile je na grilu, neodcházejte od něj s tím, že jej stačí otočit jednou nebo dvakrát; výzkum ukázal, že časté otáčení i při nižší teplotě přípravy zkracuje potřebný čas, za který se může dostat jídlo z grilu na stůl; to však neplatí při nepřímém grilování, tam je naopak třeba vstup do grilu minimalizovat
  • Při grilování nikdy nepoužívat máslo, připaluje se (máslo nebo bylinkové máslo nechat v závěru roztéct na mase)

shutterstock_151831667

Nenechte si uniknout nové články