O historii uzení a jeho základních procesech jsme si řekli něco málo v předchozím článku „Ať uzení není pruzení“. Teď už se můžeme vesele vrhnout na nejrůznější typy a recepty na lahodné uzené pochoutky.
Jak už víte, důkladné naložení je základem každého uzení, a to od několika hodin až po několik týdnů předem. Skvěle se hodí skleněná, keramická nebo dřevěná nádoba. Nejjednodušší nálev se skládá jen z vody a pitné vody. Lák si ale můžete vyladit jednoduchým přidáním např. mleté papriky, drceného česneku, celého pepře nebo bobkového listu.
Naše tipy!
> Potraviny nakládejte vychlazené, ne zmrzlé.
> Maso nasolte v poměru 10 kg masa na 250 g soli.
> Odstraňte z masa kosti, kvůli kterým se rychleji kazí.
Pozor! Ryby vždy uďte z kůží.
Udíme rybu
Rybu zbavte šupin a vnitřností a naporcujte na podkovy. Podkovy můžete naložit do jednoduché marinády z vody, soli (na každý lit 10 dkg soli), šťávy z poloviny citrónu a rozmačkaných stroužků česneku. Omyté a vysušené podkovy zavěšené na potravinářském provázku uďte hodinu při teplotě cca 50 °C a poté min. další hodinu při teplotě cca 90 °C.
Kapr, kapr, prrr
Rozpůleného kapra naložte do láku připraveného z 2 l vody, 6 lžic soli, 6 stroužků česneku, nového koření, drceného bobkového listu a na kostičky nakrájeného celeru. Lák provařte, nechte vychladnout, zalijte jím porce kapra a uložte alespoň na 12 hodin do lednice. Takto naloženému kaprovi stačí v udírně 4 hodiny při teplotě cca 40 °C.
Udíme sýr
Tučný 30% sýr nakrájejte na kostičky 2×2 cm a obalte ve směsi nasekaných bylinek – tymián, majoránka, kerblík. K sýru můžete přidat i jemně nakrájenou slaninu či salám a trochu pepře. Celou směs vložte do dámské punčochy a v předem rozehřáté udírně nechte udit při maximální teplotě 60 °C 2-3 hodiny.
Udíme kuře
Celé kuře (1-1,5 kg) potřete vně i uvnitř rozetřeným česnekem a vložte do láku (na 1 l vody 80 g soli). Takto naložené kuře nechte v zatížené nádobě odpočívat 2-4 týdny při teplotě cca 5 °C. Kuře následně opláchněte a vložte do předehřáté udírny na 40-50 °C, kde se bude udit po dobu cca 4-8 hodin. Rozhodující není doba, ale barva.
Dobrou chuť.