Grilovací sezóna je zahájena a vy se už můžete těšit na příjemné chvíle strávené venku na zahrádce, kde můžete zakousnout něco dobrého. A jak už to při vaření bývá, nejlepší je si všechno připravit vlastnoručně. Jinak tomu není ani u marinád na maso, kterým se bude Grillzóna tentokrát věnovat. Dnes se zaměří na 4 jednoduché marinády, se kterými letošní sezónu zabodujete.
Sweet chilli marináda
Ingredience:
- 2 stroužky česneku
- 2 malé lžičky nasekaného čerstvého zázvoru
- 100 ml sladké chilli omáčky
- 4 lžíce sojové omáčky
- chilli papričky
- 1 lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje
- 2 lžíce kečupu
Nasekaný česnek a zázvor pečlivě promíchejte metlou s ostatními ingrediencemi a do takto připravené marinádo si naložte maso. Množství chilli papriček si upravte podle chuti nebo je úplně vynechte.
Tato marináda výborně vynikne na kuřecích křidélkách, ale hodí se také k vepřovému masu či krevetám. Hotové maso doporučujeme podávat s jogurtovou či bylinkovou omáčkou.
Koprová marináda na ryby
Ingredience:
- 150 ml slunečnicového nebo olivového oleje
- 50 ml citronové šťávy
- nasekaná petrželová nať
- bílý pepř
- čerstvý kopr
- sůl
Čerstvý kopr si nasekejte na malé kousky a všechny ingredience smíchejte dohromady. Rybu naložte alespoň na 1 hodinu a poté grilujte.
Doporučujeme marinádu použít na úpravu lososa, pstruha či jiné mořské ryby.
Pivní marináda
Ingredience:
- 40g hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 ml tmavého piva
- drcený barevný pepř
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
Ingredience pečlivě rozmíchejte a nakonec přilijte pivo. Maso naložte alespoň na 12 hodin. Tato marináda se zavděčí všem milovníkům piva, protože se hodí ke všem druhům masa.
Česnekovo-bylinková marináda
Ingredience:
- 3 stroužky česneku
- čerstvý tymián
- sůl
- čerstvě nadrcený barevný pepř
- 1/2 malé lžičky rozmarýnu
- 1/2 malé lžičky majoránky
- 1/2 malé lžičky bazalky
- petrželová nať
- 5 lžic olivového oleje
Stroužky česneku si prolisujte a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Koření můžete použít sušené či čerstvé. Obecně ale platí, že čerstvé bylinky dodají jídlu výraznější aroma. Hotovou marinádu naneste na maso (výborná je v kombinaci s kuřecím či rybami) či zeleninu (vyzkoušejte brambory, lilky nebo kukuřici).