Druhy masa

11.07.2016

Grilování, smažení,vaření, dušení. Maso si můžete připravit na nejrůznější způsoby. Ať už jde o maso vepřové či hovězí, najdou se části, které jsou určité zpracování přímo stvořené. Jak tedy rozpoznat, který kousek je na co vhodný? To vám dnes poradíme.

Hovězí maso

Hovězí maso je charakteristické svou červenou barvou, které můžete připravovat na nejrůznější způsoby, ať už jako celek, plátky nebo mleté pro přípravu karbanátků či hamburgerů.

krava

 

 

1. Krk | 2. Vysoký roštěnec | 3. Nízký roštěnec | 4. Ořech | 5. Zadní maso | 6. Svíčková | 7. Kýta – Vrchní šál | 8. Kýta – Spodní šál | 9. Falešná svíčková | 10. Oháňka | 11. Plec | 12. Žebro | 13. Pupek | 14. Přední kližka | 15. Zadní kližka

Jakostní třídy hovězího masa

  1. třída – svíčková, kýta
  2. třída – roštěnec, plec, kulatá plec
  3. třída – žebra, krk, hrudí
  4. třída – špička hrudí, kližka, pupek, bok

Které maso je na co dobré?

Pečení – svíčková, kýta, roštěnec, plec, kulatá plec

Dušení – svíčková, kýta, roštěnec, plec, kulatá plec, krk

Smažení – svíčková, kulatá plec

Rožnění – svíčková, kulatá plec

Na vývar – špička hrudí, žebro, hrudí, pupek, bok

Vaření – plec, žebro, hrudí, kližka, pupek, bok

Vepřové maso

Vepřové maso má bledě růžovou barvu a je tučnější. Obecně platí, že čím je maso tučnější, tím méně bílkovin obsahuje.

Velké oblíbenosti se těší především na vesnicích, kde je samotná porážka spojena s veselím a hody, které se konají převážně v zimních měsících.

prase

1. Rypák | 2. Hlava |  3. Ucho | 4. Lalok | 5. Placko | 6. Krkovice | 7. Bok | 8. Plec | 9. Hřbetní sádlo | 10. Pečeně | 11. Žebro | 12. Ocásek | 13. Bůček | 14. Kýta | 15. Koleno |

Jakostní třídy vepřového masa

  1. třída – kýta s kostí i bez kosti, pečeně, panenská svíčková, krkovice
  2. třída – plec
  3. třída – hlava kolínka, zadní část bůčku, ocásek, nožičky, hlava

Které maso je na co dobré?

Pečení – krkovice, plec, bok, koleno přední i zadní,

Smažení – krkovice, plec, pečeně, kýta,

Grilování – krkovice, plec, pečeně, bok,

Vaření – plec, koleno přední i zadní, hlava, nožičky

Uzení – krkovice, bok, koleno přední i zadní,

Mletí – plec

Rožnění – pečeně, kýta,

Dušení – bok

Nenechte si uniknout nové články