Venku je mrazivo a čas u venkovního grilu tak v dnešním receptu zkrátíme na minimum. Pomůže nám s tím předvařená červená řepa, která je geniální základní surovinou pro přípravu mnoha receptů.
Suroviny
- 4 předvařené nebo předpečené červené řepy
- 400 g čerstvého baby špenátu
- 250 g tvrdého mladého kozího sýra
- 2 hrsti dýňových semínek
- kůra z 1 pomeranče
na zálivku
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamico octa
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
příloha
- celozrnná bageta
Předvařenou červenou řepu oloupejte. Můžete koupit i hotovou předvařenou a loupanou červenou řepu, vakuově zabalenou. Tím si ještě více ušetříte práci. Oloupanou řepu nakrájejte na plátky, pokud možno stejně silné, asi půl centimetru. Rozpalte si gril.
Špenátové listy operte a osušte. Naskládejte na připravené talíře. Kozí sýr nakrájejte na plátky. Připravte si marinádu na řepu a špenát. Všechny suroviny na marinádu dejte do malého hrnce. Přidejte asi polovinu nastrouhané kůry z jednoho pomeranče. Pomaličku zahřívejte na plotně, nemusí vařit, jen se všechny suroviny pěkně propojí.
Bagetu nakrájejte na tenké plátky a dejte opéct pěkně do křupava buď do trouby, nebo můžete také na gril.
Na gril naskládejte řepu a také kozí sýr. Řepu pořádně ogrilujte, z obou stran. Kozí sýr jen krátce, ať se nezačne příliš roztékat. I řepa se nebude grilovat příliš dlouho, takže u grilu nezmrznete.
Grilovanou řepu a kozí sýr naskládejte na připravený baby špenát. Zasypejte dýňovými semínky a posypejte zbylou pomerančovou kůrou. Přelijte marinádou a podávejte s křupavými plátky bagety.
Náš tip: Chcete krásně tvarované tenké plátky bagety? Dejte plátky opékat do trouby namáčknuté v malé zapékací misce.