Grilovaná řepa s kozím sýrem a špenátem

24.01.2019

Venku je mrazivo a čas u venkovního grilu tak v dnešním receptu zkrátíme na minimum. Pomůže nám s tím předvařená červená řepa, která je geniální základní surovinou pro přípravu mnoha receptů.


Suroviny

  • 4 předvařené nebo předpečené červené řepy
  • 400 g čerstvého baby špenátu
  • 250 g tvrdého mladého kozího sýra
  • 2 hrsti dýňových semínek
  • kůra z 1 pomeranče

na zálivku

  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamico octa
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

příloha

  • celozrnná bageta

 

Předvařenou červenou řepu oloupejte. Můžete koupit i hotovou předvařenou a loupanou červenou řepu, vakuově zabalenou. Tím si ještě více ušetříte práci. Oloupanou řepu nakrájejte na plátky, pokud možno stejně silné, asi půl centimetru. Rozpalte si gril.

Špenátové listy operte a osušte. Naskládejte na připravené talíře. Kozí sýr nakrájejte na plátky. Připravte si marinádu na řepu a špenát. Všechny suroviny na marinádu dejte do malého hrnce. Přidejte asi polovinu nastrouhané kůry z jednoho pomeranče. Pomaličku zahřívejte na plotně, nemusí vařit, jen se všechny suroviny pěkně propojí.

Bagetu nakrájejte na tenké plátky a dejte opéct pěkně do křupava buď do trouby, nebo můžete také na gril.

Na gril naskládejte řepu a také kozí sýr. Řepu pořádně ogrilujte, z obou stran. Kozí sýr jen krátce, ať se nezačne příliš roztékat. I řepa se nebude grilovat příliš dlouho, takže u grilu nezmrznete.

Grilovanou řepu a kozí sýr naskládejte na připravený baby špenát. Zasypejte dýňovými semínky a posypejte zbylou pomerančovou kůrou. Přelijte marinádou a podávejte s křupavými plátky bagety.

Náš tip: Chcete krásně tvarované tenké plátky bagety? Dejte plátky opékat do trouby namáčknuté v malé zapékací misce.

Nenechte si uniknout nové články