Ingredience na kapra:
- 1 celý kapr (spíš menší) – rozdělený na jednotlivé porce
- sůl a pepř
- sezamové semínko
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 6 lžic sojové omáčky
- 4 lžíce rybí omáčky
Ingredience na salát:
- 500 g tuřínu
- 2 řapíky celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 červené cibule
- 2 mrkve
- slunečnicový oleje
- sůl a pepř
- sezamové semínko
Porce kapra omyjte, osušte. Česnek a zázvor nastrouhejte najemno. Porce kapra ze všech stran osolte a opepřete. Pomažte směsí zázvoru a česneku. Zalijte sojovou omáčkou, kterou jste předtím smíchali s omáčkou rybí. Povrch posypejte sezamovým semínkem a nechejte 24 hodin marinovat.
Grilujte na rozpáleném grilu, dokud není ryba hotová. Záleží na velikosti a síle kousků. Většinou stačí okolo 6 – 7 minut z každé strany.
Připravte si teplý tuřínový salát – tuřín oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 1 – 2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky. Celer nakrájejte na kousky.
Ve velké pánvi si rozehřejte oleje. Osmahněte na něm červenou cibuli. Po pěti minutách přidejte tuřínové kostky. Ochuťte solí a pepřem. Opékejte, dokud kostky tuřínu nezměknout. Dochuťte česnekem a přidejte mrkev, kterou jste za pomoci škrabky na zeleninu naloupali na tenké plátky.
Posypejte sezamovým semínkem. Kdo má rád ostřejší chutě, může přidat i špetku chilli.
Salát podávejte teplý, spolu s grilovaným kaprem.