S příchodem jara se pojí i procházky přírodou, sbírání hub, kempování, pro ty odvážnější i spaní pod širákem. Když už se někteří z nás rozhodnou vyrazit do přírody na delší dobu, dřív nebo později se dostaví hlad. Není ale důvod se čehokoli obávat. Stačí pár základních tipů, rad a receptů a z víkendového pobytu můžete snadno vykouzlit nezapomenutelný zážitek.
Pokud s sebou nemáte dostatek tekutin, nemusíte zoufat. Stačí najít nejbližší potůček, nabrat vodu a v kotlíku (samozřejmá výbava každého správného zálesáka) udělat pravý ovocný čaj z borůvek, malin či jahod. Spadené lístky či jehličí vašemu zdraví také neuškodí. Ani v případě hladu není třeba návrat do města k nejbližším potravinám. Existuje široká škála buřtů a konzerv, které si můžete připravit na cestu a sníst jen tak, nebo si je může ohřát. Vynikající jsou i pečená jablka, cibule nebo brambory. Navíc má taková menší přírodní hostina i své romantické kouzlo.
Jedním z tradičních jídel kempařů a zálesáků je pravý kotlíkový guláš. Ten si můžete připravit hned v několika variantách – hříbkový, maďarský, cikánský či hovězí. V lese asi všechny suroviny nenajdete, můžete mít ale menší zásobu surovin z domova a např. právě najitými čerstvými hříbky jen chuť doladit. To je i jedna z velkých výhodou kotlíkového guláše. Můžete si do něj přidat přesně to, na co máte chuť a co vám příroda nabídne.
My vám dnes přinášíme 2 základní recepty na kotlíkový guláš, který je jeden snadný na přípravu, ale jde i o velmi chutnou varinatu, která nasytí mnoho strávníků. Množství surovin si totiž můžete libovolně přizpůsobovat.
Kotlíkový guláš s klobásou (pro 4 osoby)
Ingredience:
- 2 klobásky
- 4 houby – ideálně žampiony
- 4 větší brambory
- 1 cibule
- 200 ml zakysané smetany (podle chuti)
- 2 PL oleje nebo sádla
- 3 stroužky česneku
- 1 PL mleté papriky
- sůl a pepř
Postup:
Najemno nakrájenou cibulku osmahněte dozlatova. Poté přidejte na kolečka nakrájenou klobásku a asi po dvou minutách i utřený česnek a na plátky nakrájené houby (můžete použít i ty, co právě najdete v lese). Vše důkladně promíchejte, po 3–4 minutách přidejte i mletou papriku a zalijte asi litrem vody.
Přidejte na kostičky nakrájené brambory, osolte, opepřete a za občasného promíchání vařte asi 15 minut, než brambory změknou. Na závěr přilijte smetanu a stáhněte z ohně. Kotlíkový guláš můžete podávat s chlebem.
Hovězí kotlíkový guláš (pro 10 osob)
Ingredience:
- ½ kg hovězího masa
- ½ kg vepřového masa
- ½ kg brambor
- ½ kg cibule
- 2 ks rajčat
- 1 ks papriky
- 2 ks feferonky
- 1 plechovka rajského protlaku
- 2 PL sádla
- 1 KL mleté papriky
- ½ KL pepře
- ½ KL soli
- ½ KL majoránky
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibulku osmahněte na sádle dozlatova, přidejte mletou papriku a rajčatový protlak a chvíli orestujte. Poté přidejte na kostky nakrájené hovězí maso, feferonky podle chuti, vodu a duste do poloměkka. Vodou podlévejte podle potřeby. Přidejte opět na kostičky nakrájené vepřové maso a pokračujte v dušení do poloměkka. Pro zahuštění můžete na začátku dušení přidat jednu nastrouhanou bramboru.
Následují na kostky nakrájené brambory. Těsně před dovařením brambor přidejte nakrájenou papriku, rajčata, sůl a pepř podle chuti. Po odstavení z ohně dochuťte majoránkou.
Věříme, že si skvěle pochutnáte, ať už si budete tuto pochoutku připravovat doma nebo v lese.