Jak nabrousit sekeru a pilu krok za krokem

30.09.2015

 

Pila, sekera, cirkulárka, motorovka a mnohé další. Nástroje, které musí znát každý správný chatař. Když si ale ztupí, dokážou své majitele nejen pořádně potrápit, ale mohou je i ohrozit na zdraví. Naštěstí nemusíte s broušením hned pospíchat k odporníkům. Některé nástrojů si zvládnete nabrousit sami.

Jak na sekeru?
Menší poškození spravíte na hrubém, suchém kameni nebo pomocí brousku. Hranu ostří jednoduše přiložte na brousek a pomalu bruste odzadu k přední hraně ostří. Pro rovnoměrné nabroušení nezapomeňte sekeru posouvat dopředu a dozadu. Případným nerovnostem předejte použitím celé šířky brousku.
O velké vruby se postará pilník nebo brusný kotouč. Při broušení nezapomínejte na pravidelné ochlazování oceli, kterým předejdete ztrátě tvrdosti, jenž je pro ostrost nejdůležitější. Snažte se zachovat původní tvar ostří, bruste rovnoměrně po obou stranách a podél celého ostří.
Pro docílení ostrosti použijte hrubý a následně jemnější brusný kámen máčený ve vodě nebo oleji. Na závěr obtáhněte ostří koženým řemenem.

shutterstock_317808833

Jak na ruční pilu?
Pro pilu se šikmými zuby je důležité použít pilník trojúhelníkového průřezu s přesně stanovenými rozměry. Pevně upnutou pilu bruste nejprve z jedné strany tak, aby pilník svíral úhel asi 45°. Poté pilku otočte a stejným způsobem pokračujte v broušení z druhé strany. Každému zubu věnujte alespoň pět pomalých přejetí.
Pilu s přímými zuby nabrousíte ještě snadněji. Při pevném upevnění stačí zuby brousit jen z jedné strany kolmo na pilový list. Každému zubu opět věnujte alespoň pět brusných přejezdů.

TIP: Motorové pily, cirkulárky a další náročnější nástroje přenechte v zájmu vlastního zdraví přeci jen raději odborníkovi. :) 

Nenechte si uniknout nové články