Jak vyčistit gril snadno a rychle

01.06.2015

Úspěch a pochvalu při grilování nám nezajistí pouze nejlepší suroviny a bezkonkureční recepty, ale také to, jak čistý máme gril. Ten nesmíme zapomenout vyčistit po každém použití. Jídlo se nepřichytává a mastnota neovlivňuje chuť připravovaného jídla. Nečistoty, které budou velkou teplotou kapat na žhavé uhlí, mohou dokonce při odpařování uvolňovat karcinogenní látky. Při jeho čištění existují pravidla, která se musí dodržet. Nezničíme si gril, a zároveň nám to nebude trvat dlouho.

shutterstock_135656459

U grilů na dřevěné uhlí největší nečistoty nejprve odstraňte pomocí drátěného kartáče. Dávejte si ale pozor, ať urputným škrábáním nepoškodíte rošt. Po tom, co se zbavíte toho nejhoršího, použijte houbičku a speciální čistič. Velmi dobře zabírá přípravek Drana gril, který vás rychle a šetrně zbaví mastnoty a nečistot. Pokud chcete zkusit radu našich babiček, zkuste obyčejnou cibuli. Tu rozkrojte napůl a napíchněte na vidličku. Pomalým přejížděním po teplém grilu se uvolní speciální enzymy obsažené v cibuli, které mají čistící účinek.

Čištění plynových grilů je podobné jako u těch na dřevěné uhlí. Nejprve mechanicky odstraníme největší nečistoty, a poté jej nastavíme na nejvyšší teplotu a přiklopíme víkem. Tak jej necháme deset minut a nakonec vydrhneme kartáčem.

Pamatujte, že čištění grilu je důležité nejen pro chuť jídla, ale i pro naše zdraví a neměli bychom tento rituál podceňovat. A nebojte, vděční strávníci vám po dobré večeři určitě pomůžou.

Nenechte si uniknout nové články