Jehněčí kofta kebab s jogurtovým dipem a pita chlebem

08.04.2015

K jaru patří jehněčí maso a je škoda, že se u nás stále shání docela těžko. I když zrovna nepatří do vašeho pravidelného jarního jídelníčku, trocha jehňátka vám to jedině zpestří a třeba si taky už bez specifické „pachuti“ venkova nebudete umět představit jaro. Tohle je ke všemu úžasná bezlepková chuťovka, když si třeba místo pity dáte ke kebabu jen salát.

1W6A2516

Základ je 500 jehněčího mletého masa (když neseženete, tak to funguje i se 100% hovězím, ale prase ani náhodou, ani směs, opovažte se!) do kterého přimícháme nasekaný koriandr, kajenský pepř, římský kmín, červenou cibuli a chili papričku nadrobno, prolisujeme tři česneky a hlavně – pořádně osolíme a ještě opepříme černým pepřem. Můžeme i zakápnout olivovým olejem. Takhle necháme směs odpočinout aspoň hodinu v pokojové teplotě, v letním vedru raději do lednice. Pak tvarujeme bud na špízy nebo jen v ruce šišky. Jana dělala pořádný..ehm..klády..já doporučuju spíš menší „bobíšky“. Pokud je maso opravdu kvalitní, tak se vám na ruce vůbec nelepí a krásně drží. Pokud jste do něj propašovali i přes můj zákaz vepřový, tak si ruce zkuste namočit ve vodě. Mouku ani vejce nepotřebujete, věřte mi!

1W6A2529 1W6A2556

Šišky grilujeme a špachtlí sem tam přimáčkneme, protože je zapotřebí docílit toho, aby maso nebylo uvnitř syrové (i když já to třeba osobně miluju) a přitom napovrch nebylo černé jako troud. Mezitím poprosíte svojí krásnou asistentku Janičku, aby smíchala hustý řecký jogurt se solí, sušenou mátou (pokud máte čerstvou, tak ne peprmintovou) sůl a klidně i prolisovaný česnek v dip. Někdy se přidává i lžíce zakysané smetany nebo citron. Fantazii se meze nekladou, jak říkají někteří lidé, pro mě je to spíš podle toho, co jsem zapomněla koupit a co mám po ruce. Umím si představit i verzi s nastrouhanou okurkou a koprem a lá tzatziki.

1W6A25701W6A2592

Nezapomeneme čerstvě před podáváním nahřát na grilu pita chleby. Kupované se nahřáním rozdělí a dají se po rozkrojení krásně plnit. Vedle kebabů tam kydneme dvě lžíce dipu a můžeme ještě přikrájet rajčátka a čerstvý koriandr. Já jako citronový maniak bych to klidně ještě pokapala citronem, aby se tam krásně smíchala taková ta orientální kyselo-pálivá kořeněná chuť. Nevím, jestli si tohle Šehrezáda dovolila jíst rukama, ale novodobá orientální princezna se rozhodně nemusí stydět.

1W6A2622

Nenechte si uniknout nové články