Kdy to protáhnout?

08.02.2016

Počasí se pomalu zlepšuje a teplota po stupíncích roste. To znamená, že topná sezóna polehoučku ustupuje a nastupuje ta grilovací. S tím se pojí i příprava grilů a čištění krbů a kamen. Jak na to? To si právě dnes řekneme.

 

Čistota – půl zdraví. Platí u grilu dvojnásob!

Pokud jste zapomněli svůj gril po posledním použití vyčistit, nebo se vám zkrátka nechtělo, je teď ideální čas se na to vrhnout. Nejde jen o estetickou stránku a lepší chuť jídla. Důkladným očištěním předejdete i nejrůznějším zdravotním rizikům. Po zahřátí totiž bude zapečený tuk na roštu kapat na uhlí či jiný zdroj tepla, postupně se začne odpařovat a kouř, který tak vznikne a uchytí se na mase, může být karcinogenní. Není se čeho bát. Stačí znát pár základních úkonů, které se ale musí provést důkladně.

  • Čištění grilu na dřevěné uhlí

Prvním krokem je očištění dna topeniště od připečeného popela. Na odstranění největších nečistot z grilovacího roštu můžete použít škrabku na sklokeramickou desku nebo malířskou stěrku. Na dočistění použijte drátěný kartáč a následně houbičku s přípravkem určeným na čištění grilů. Pozor! Pokud používáte saponát, vyhněte se těm s příměsí citrusů.

  • Čištění plynového grilu

V první řadě zkontrolujte, jestli se na knoflících hořáků a rozvodech plynu nevytvořily během zimy vrstvy prachu, případně je odstraňte.

U těchto typů grilů se vyplatí okamžité čištění, tzn. hned po skončení grilování. Pokud tak neuděláte, nažhavte všechny hořáky až k teplotě 300°C a pomocí drátěného kartáče odstraňte všechny nečistoty. Na případné nečistoty na plechových částech můžete použít škrabku na sklokeramickou desku. Poté nechte gril vychladnout a celý proces zopakujte ještě jednou. Pak už jen vyjměte spodní sběrací plech a očistěte.

shutterstock_227390938

 

Krb jako škatulky

Při čištění krbu nejde jen o vizuální funkci, ale i o tu bezpečnostní. Nevyčištěný i špatně vyčištěný krb může snadno vzplanout, nebo může dojít k bouchnutí sazí, které se dostanou do bytu a mohou poničit interiér a ohrozit samotné majitele.
Jak už víte z našich předchozích článků, základem kvalitního topení je vysušené dřevo. Vlhké dřevo zanese sklo, krbovou vložku i komín a vy si tak sami přidáte práci. Tak či tak, je třeba alespoň jednou ročně krb důkladně vyčistit. Zajistíte mu tak dobrou funkci a delší životnost. Běžnou údržbu zvládne každý.

  • Jak na to?

Frekvence čištění je závislá na samotném používání. Většinou byste ji ale měli provádět jednou za 3 až 4 dny. Velkou údržbu byste měli provádět min. jednou za rok. Pozor! Kamna i krb čistěte úplně vychladlá.
Prvním krokem je vybrání popela. Ten izoluje a chrání dno při vysokých teplotách, proto malá vrstva ničemu neuškodí, právě naopak. Mimo topnou sezónu ale vybírejte popel celý, protože nasává vlhkost, který může následně spustit korozi různých částí krbu a krbových vložek. Skvělým pomocníkem je vysavač popela s napojením do klasického vysavače nebo s vlastním motorem, který sesbírá popel do kovové nádoby. Důležité je zkontrolovat i stav deflektoru, vnitřních plátů, dno, dvířek, těsnění skel.
Sklo můžete očistit pomocí speciálních přípravků nebo popelem (viz předchozí článek). Jeho časté zanesení může být způsobeno nekvalitním vlhkých dřevem, nízkou teplotou ve spalovací komoře nebo neefektivně využívanými vzduchovými ventily.
Po očištění vnitřního pláště, popela a dalších nečistot se ujistěte, že do krbu či kamen nebude pršet (zde pomůže jednoduchá stříška na komín) a bude v nich proudit vzduch (proto nechte vzduchové otvory otevřené). Kouřovod můžete vyčistit po jeho rozebrání, nebo můžete vložit do kouřové cesty speciální čistící tvarovky.
Nezapomínejte ani na povrchovou údržbu. I zde pamatujte na pravidlo: kamna i krb čistěte vždy vychladlá. Vystačíte si i s obyčejnou teplou vodou s mýdlem či prostředkem na nádobí a hadříkem.
Zdatnější z vás si poradí i s čištěním komína. Co si ale budeme povídat, profík to vždy udělá lépe. Proto se neváhejte obrátit na kominíka.

Pozor! Každý majitel kouřovodu resp. komínu je povinnen alespoň jednou ročně nechat provést revizi odborným technikem nebo kominíkem.

shutterstock_183347129

Věříme, že vám naše rady pomůžou nejen ke krásně vypadajícím krbům, kamnům a grilům, ale navíc ještě znásobí radost z tepla a jídla samotného.

Nenechte si uniknout nové články