Když vám buřt není buřt

05.10.2015

Párky, salámy, špekáčky, buřty. Výrobky, které najdete snad v každé české domácnosti. Víte ale, jak si správně vybrat z široké nabídky uzenin ty nejkvalitnější? Rádi vám poradíme.

Kvalita nebo kvantita?

Základním pravidlem je nešetřit. Pokud chcete opravdu kvalitní uzeninu, musíte si za ni připlatit. Kvalita totiž něco stojí. V případě, že budete šetřit, odnesete si domů s největší pravděpodobností jen nekvalitní zboží.

shutterstock_263853407

Zajímejte se o složení

Dalším pravidlem při výběru uzenin je studium složení. Jak ale na prodejně poznat, že se jedná o výrobky s vysokým obsahem masa? Jednoduchým čtením etiket. Pokud nemáte svého oblíbeného a zaručeného řezníka, nezbývá vám vlastně ani nic jiného.

Základní čísla jsou jasná. Zatímco u uzenin včetně párků by měl obsah masa splňovat hranici 80 %, kvalitní paštiky si vystačí i se 40 %.

Kdo přizná barvu

Barva masa rozhodně nevypovídá o jeho kvalitě ani chuti, ale určuje spíš množství obsažených barviv. Nenechte se tedy ošálit lahodně vypadající barvou.

shutterstock_323126513

Všeho s mírou

Ne nadarmo se říká, že nic se nemá přehánět. To platí i u uzenin. Díky vyššímu obsahu tuku, cholesterolu a soli by měly uzeniny být jen doplňkem vašeho jídelníčku nikoli jeho základem.

Dobrou chuť!

Nenechte si uniknout nové články