Léto ve skle aneb zavařujeme úrodu

05.09.2016

Co je to zavařování?

Jde o snadný způsob konzervace při vysokých teplotách, při kterém se vybrané suroviny vloží s nálevem (lákem) do sklenic, uzavřou víčkem a ponoří na určitou dobu do horké nebo vroucí vody. Vysoká teplota se pak postará o sterilizaci, tedy zneškodnění všech škodlivých mikroorganismů a bakterií. Následným zchlazením dojde ve sklenici k podtlaku a vzduchotěsnému uzavření. Velkou výhodou zavařenin je možnost snadného převozu a okamžité konzumace. Kvalitně zavařené produkty vám navíc vydrží i několik let v perfektním stavu. 

shutterstock_471855791

Formy zavařování

Možností zavařování je hned několik. Zavařovat můžete v horké vodě, tlakovém hrnci, troubě – elektrické, horkovzdušné i plynové, mikrovlnné troubě a dokonce i v myčce. Každá forma má své pro i proti. Dobré je proto zvolit takovou metodu, pro kterou máte vhodné vybavení. 

Základní potřeby

Při zavařování si vystačíte se základními pomůckami. Nezbytnou potřebou jsou speciální sklenice příp. plechovky a víčka. Na českém trhu bez problému pořídíte sklenice s nejrůznější velikostí obsahu. Další věcí je speciální zavařovací hrnec s poklicí (můžete nahradit i běžným hrncem), teploměr a kleště. A můžete se do toho pustit.

Uskladnění

Ideálním prostředím pro zavařeniny jsou chladné, suché a temné prostory. Po uskladnění je dobré prvních pár dní kontrolovat těsnění zavařenin. Pokud některá víčka netěsní, není třeba váš výtvor okamžitě vyhazovat. Pokud není surovina narušena, stačí celý proces zavařování zopakovat s novým víčkem. 

shutterstock_370673405

Desatero správného zavařování

  1. Zavařovaná zelenina musí být v té nejlepší kvalitě. 
  2. Zavařujte po menších částech (cca 2 kila).
  3. Předem si připravte veškeré pomůcky, které budete potřebovat.
  4. Dbejte na maximální čistotu všech pomůcek.
  5. Pracujte rychle, aby vám zelenina nevychladla.
  6. Sklenice se snažte vybranou zeleninou co možná nejvíce napěchovat.
  7. Pozor na vzduchové kapsy při zalévání lákem.
  8. Zavařeniny skladujte v chladném a temném prostředí.
  9. Otevřenou zavařeninu zkonzumujte co možná nejrychleji.
  10. Pokud otevřenou zavařeninu nezkonzumujete okamžitě, uchovávejte ji v lednici.

Typů na nejrůznější zavařeniny je internet plný. Tak do toho, Ať už máte hotovo.

Nenechte si uniknout nové články