Na ostří nože

07.05.2015

Nákupem kvalitních nožů to nekončí. Pokud chceme, aby nám vydržely co nejdéle, musíme je i čas od času brousit. Tupé nože v kuchyni nám udělají mnohem více škody než užitku. Pokud nechcete utrácet peníze a svěřit broušení všech nožů ve vaší kuchyni profesionálům, naučte se to sami. My vám rychle a v bodech ukážeme, jak na to. Nebojte, není to tak složité.

na_ostri_noze_01

  1. Nenechte si nože nikdy úplně ztupit. Nenechávejte broušení na poslední chvíli, když nerozkrojíte ani rajče. Je mnohem jednodušší nůž brousit pravidelně. Nebudete mít pak tolik práce a samotné broušení vám půjde rychleji.
  2. K domácímu broušení si pořiďte nejlépe syntetické keramické nebo diamantové brousky. Všechny tyto kameny musí být vlhčeny vodou nebo třeba olejem, aby nedocházelo k ucpávání pórů kamene ocelovým prachem.
  3. Samotné broušení má dvě základní fáze. Nejprve nahrubo obnovíme linii ostří. Poté jemnějším brouskem upravíme ostří nože do hladka. Pro nejostřejší nabroušení je potřeba dvou brusných kamenů s rozdílnou hrubostí.
  4. Brousíme většinou proti ostří a používáme brousek, který je dostatečně velký.
  5. Dodržujte stejný úhel, a to z každé strany podle toho, k jakým účelům budete nůž používat. Ten správný úhel musíte během broušení vyzkoušet.
  6. Nesmíte ale zapomínat na to, že i broušení potřebuje cvik. Začněte na nožích, na kterých vám tolik nezáleží a postupně postupujte dále. Nejdůležitější však je se nezranit. Pokud máte jakékoli pochyby, odneste přeci jenom nože do specializovaného obchodu. Tam vám pomohou a vaše ruce zůstanou neporušené.

Nenechte si uniknout nové články