Jak dobře bude ugrilovaný steak chutnat, neovlivňuje jen kvalita masa nebo marináda, ale z velké části i palivo, které by mělo zachovat přirozenou chuť masa. Brikety a uhlíky tedy vybírejte pozorně a nesáhněte hned po prvních briketách v regálu. Nejde totiž jen o chuť a vůni masa, ale i o zdraví. Grillzóna vás ani tentokrát nenechá tápat a provede vás výběrem a použitím briket a uhlíků od začátku do konce.
Pokud jste jako většina Čechů dali přednost šikovným přenosným grilům před dražšími plynovými či elektrickými grily, čtěte dál. Ať už se jedná o kvalitní litinový gril nebo menší grilovací kyblík, vždy budete potřebovat dobré palivo.
Čím se tedy při výběru řídit a čeho se vyvarovat?
1. Naštípanému dřevu. Sáhněte po uhlí či briketách.
Naštípané dřevo je nenahraditelné při romantickém táboráku, ale v grilu vám nebude tak dobře hořet. Mnohem pohodlnější a funkčnější jsou grilovací brikety a uhlí, které na trhu naleznete v mnoha variantách. Grilovací brikety vám chytnou rychle a bez problému, ale dohoří rychleji než dřevěné uhlí, které drží dlouho, ale při zapalování si žádá více vaší trpělivosti. Záleží na tom, co právě grilujete. Třeba na steaky se spíše hodí například PE-PO grilovací brikety, které pěkně chytnou na začátku, a postupná ztráta teploty se postará o perfektně dodělaný plátek masa.
2. Pozor na zdraví škodlivé látky.
Zdraví je vždy na prvním místě, a tak čtěte pozorně a na obalu výrobku si zkontrolujte, zda odpovídá evropským a mezinárodním normám. Pálením nekvalitních briket mohou vznikat zdraví nebezpečné látky, proto, když po zapálení ucítíte nepříjemný zápach, zpozorněte a palivo raději vyměňte.
3. Když se dřevěné uhlí drolí…
U dřevěného uhlí poznáme kvalitu na první pohled podle velikosti. Čím rovnoměrnější kusy do 10 cm, tím lepší. Uhlí by také mělo držet pohromadě, pokud se uhlíky příliš sypou a vzniká z nich prach a drť, nevěstí to nic dobrého pro vaši grilovačku. Dřevěné uhlí od PE-PO je k vašemu zdraví naprosto šetrné. K jeho výrobě jsme použili tvrdé dřevo, které zaručuje delší a stabilnější hoření.
Vybrali jste palivo? Teď ho ještě správně zapálit…
1) Pro začátek vhoďte do grilu kolem 10 kusů briket či uhlíků, použijte podpalovač a gril rozpalte.
2) Nechte gril nepřikrytý, ať se vše dobře rozpálí, a postupně přidávejte další palivo.
3) Vyčkejte, až palivo zbělá a pokryje se vrstvou popela, a až poté na gril pokládejte jídlo.
4) Užijte si pohodovou grilovačku.