Okořeňte si život

16.08.2016

Žádná správná grilovačka se neobejde bez lahodného masa a zeleniny. Způsobů, jak docílit dokonalé chuti je spousta. Základem jsou ale vždy kvalitní suroviny a koření, které doladí finální chuť a vytvoří z jídla tu pomyslnou třešničku na dortu.

Každé koření vyniká jinou chutí, a proto je dobré vědět, k čemu se nejlépe hodí a kdy které zvolit. Jedním z nejznámějších je například česnek, který má skvělé antibakteriální účinky, zabraňuje množení bacilů a chrání naložené maso. Chilli zase dodává jídlu výrazně pikantní chuť. Oregáno, charakteristické pro italskou kuchyni, skvěle podtrhne chuť pečené drůbeže či vepřového masa.
Rozmarýn, jednu z nejaromatičtějších bylinek, zase můžete zvolit na pečené maso. Pozor ale na množství. Ani kmín by neměl v žádné kuchyni chybět. Skvěle dochutí zeleninu a navíc účinkuje proti nadýmání. Výčet by mohl být téměř nekonečný. Dnes se ale zaměříme na směsi koření, které se u grilování těší velké oblibě.

Hotové směsi si můžete běžně pořídit v jakémkoli obchodě. Ty jsou ale převážně založeny na soli a co si budeme namlouvat, chuť není nijak výjimečná. Pokud si chcete připravit maso, zeleninu či cokoli jiného na grilu (i při běžném vaření), rozhodně se vyplatí pořídit si koření ve specializované prodejně a směs si doma udělat svépomocí.

Grilovací koření

  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička sušeného nebo čerstvě nadrceného česneku
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička šalvěje

shutterstock_107738948
Bylinková směs

  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička česneku
  • olivový olej

Bylinky smíchejte v hmoždíři s olivovým olejem.

Pálivá směs

  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžičky utřeného česneku

Koření na rybu

  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička saturejky
  • 1 lžička pískavice

shutterstock_133164698

Kari

  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička kardamonu
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžička muškátového květu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička pepře

Tipy a rady

  1. koření kupujte v menším množství (pokud možno jen pro okamžité použití)
  2. chuť koření zvýrazníte jemným opražením na pánvi
  3. kořením můžete prospět trávení a zažívání
  4. koření uchovávejte ve skleněných dózách v suchu a temnu
  5. přidáním oleje vytvoříte lahodnou marinádu

Toto je jen pár tipů, jak si doma vykouzlit jedinečné směsi, které dokonale podtrhnou každé vaše jídlo. Pokud máte rádi pálivější, exotičtější či naopak jemnější chutě, není nic snazšího, než si do vlastní domácí směsi namíchat přesně to, co vašemu jazýčku lahodí nejvíc.

Nenechte si uniknout nové články