Pečené batáty v alobalu s vinnou klobásou

12.10.2015

 

Další ze série „Daniela ví, jak na mě“ a kombinace české, sladce navinulé vinné nebo smetanové klobásy a ještě sladších brambor – tedy batát.

Tyhle fúze jsou skvělý benefit toho, že dříve nedostupné suroviny jsou dnes už běžné snad v každém supermarketu nebo večerce. Batáty milujeme celá Vývařovna, já obzvlášť proto, že připravují daleko rychleji než běžné brambory a jsou skvěle variabilní. Jejich nasládlá chuť je skvělá v kombinaci s masem, ostřejšími dipy, kořením a omáčkami. Batáty jsou vhodné i do polévek, krémů a na nespočet dalších věcí. Podle mě vám batáty zlepší život ve všech směrech.
Tenhle recept malinko zavání příjemným babím létem možná i proto, že oranžové batáty ve mně evokuji konec léta. Nechme ale nostalgie a pojďme na to.

1W6A8619Kromě grilu a Pe-pa stačí opravdu málo: dobrá vinná nebo smetanová klobása, olivový olej, hrubozrnná sůl, pár stroužků česneku a rozmarýn. A nezapomeňte na alobal, ten nesmí chybět u žádné grilovačky.
Batáty nakrájejte na větší kousky. Osobně preferuju opravdu rustikální. S přípravou se nemusíte zbytečně mazlit, protože jsou ugrilované raz dva. Batáty na hranolky není třeba v tomto případě škrábat, stačí je jen pořádně omýt.
Nakrájené batáty rovnoměrně rozložíme na alobal, přidáme pár stroužků česneku a větviček rozmarýnu, pokapeme olivovým olejem a posypeme hrubozrnnou solí. Alobal uzavřeme a položíme na připravený rozpálený gril. Pokud máte přiklápěcí jako my, přiklopte ho, bude to ještě rychlejší.

1W6A8625Vedle alobalu s batátami pak jednoduše položíme klobásu. Pozor, nezapomeňte klobásu pravidelně kontrolovat a otáčet pomocí grilovacích kleští, aby se ugrilovala hezky rovnoměrně. Celému receptu stačí zhruba 15 – 20 minut, záleží na typu grilu.

1W6A8725Hotové jídlo servírujte bez omáček a dipů. Samotná klobása je totiž plná šťávy. Pokud k batátám kápnete o maličko víc olivového oleje, rozhodně nic nezkazíte. A pak už si jen užívejte gastro setkání Český republiky s Jižní Amerikou.

Nenechte si uniknout nové články