Víte, že na grilu se dá vykouzlit výborný dezert? Za velice krátkou dobu si připravíte jakékoliv grilované ovoce. A když k němu doplníte třeba zmrzlinu
Tentokrát to vyhrály švestky. Zkombinovali jsme je se surovinami, které podle nás se švestkami ladí. Mák a skořice. Doladí opravdu skvělou chuť. Navíc k nim přidáte výbornou vanilkovou zmrzlinu a máte dezert jako z luxusní restaurace.
Suroviny:
- 40 švestek
- 6 lžic třtinového cukru
- 6 lžic vody + voda podle potřeby
- 100 ml portského vína
- 1 lžička skořice
- vanilková zmrzlina
- 6 lžic mletého máku
Postup:
20 švestek rozkrojte na poloviny, vyjměte pecky a oloupejte slupku. U zralých kousků to půjde velice snadno. Když to nepůjde, nechejte slupky tam :-). Tyto švestky nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Přidejte třtinový cukr a 6 lžic vody. Zapněte plotnu naplno. Až se rozpustí cukr a vyvaří voda (stále míchejte), vlijte portské, které také necháte téměř celé vyvařit. Přidejte trochu vody a stáhněte teplotu. Ochuťte skořicí.
Vařte na mírnou teplotu, dokud se ze švestek nestane omáčka. Podle potřeby můžete přidat trochu vody.
Mezitím, co se vaří omáčka, dejte na gril zbylé švestky. Ty jen rozpůlíte a zbavíte pecek. Slupky necháte. Dejte na rozpálený gril, nejprve slupkou dolů. Po chvilce otočte. Švestky musí změknout, hlídejte, ať se nespálí.
Na talíř dejte ugrilované švestky, na ně vanilkovou zmrzlinu a tu přelijte omáčkou. Posypejte mletým mákem.
Ihned podávejte.