Ani na podzim nemusíme přestat s grilováním. Dny jsou ještě krásně teplé a barevné, proto úplně svádí k posezení venku u grilu. Využijme tentokrát darů podzimu, oblíbených švestek. Nezvyklá kořeněná omáčka s trochou likéru vám bude připomínat povidla. Skvěle doplňuje šťavnatou grilovanou vepřovou panenku, která svou chuť švestek a slaniny dostala z náplně, kterou jsme do ní připravili.
Maso
- 600 g vepřové panenky
- sůl
- pepř
- 100 g anglické slaniny
- 4 švestky
Omáčka
- 25 velkých švestek
- 100 g anglické slaniny
- 5 lžic třtinového cukru
- pepř
- sůl
- čerstvý tymián
- 2 lžíce balzamikového octa
- 3 lžíce likéru Cointreau
Anglickou slaninu na omáčku nakrájejte na kostičky a dejte opékat na pánvičku. Švestky na omáčku nakrájejte na poloviny. Osm švestek nechejte stranou, zbytek přidejte k anglické slanině. Promíchejte a opékejte společně na střední teplotu. Švestky se rozvaří a postupně začnou tmavnout.
Přidejte balzamiko a Cointreau a zvyšte teplotu, aby se vyvařil alkohol a štiplavá chuť octa. Často míchejte, aby se omáčka nepřichytila. Vsypejte cukr, snižte teplotu a nechejte cukr rozpustit.
Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Nakonec přidejte i zbylé švestky, které už jen asi dvě až tři minuty povařte v omáčce, aby zůstaly vcelku.
Vepřovou panenku omyjte, osušte a nakrájejte na válečky silné asi 5 centimetrů. Švestky si nakrájejte na malé kousky a každý kousek švestky zabalte do malého plátku anglické slaniny. Uprostřed každého válečku z panenky udělejte nožem díru a vmáčkněte do něj švestku ve slanině.
Medailonky z vepřové panenky ze všech stran osolte a opepřete.
Grilujte po obou stranách, z každé strany jen pár minut, aby maso nebylo příliš vysušené.
Podávejte s horkou omáčkou, čerstvým pečivem nebo opečenými brambory.